Novi migrantski napad u Bihaću

Nakon intervencija Međunarodne agencije za migrante i nekolicine BiH nevladinih udruga,  u susjednoj su državi  opet na staro vratili prava ilegalnih  migranata da se slobodno i bez zapreka kreću posvuda. To u prijevodu znači da se opet povećao broj krađa, masovnih tučnjava, ranjavanja i pokušaja ubojstava.

Počelo  je u naselja Stup gdje je još proljetos migrant nožem napao  i teško ranio dvije osobe. Pri tome im je ukrao nešto novca i mobitele. Novi brutalni napad migranta zabilježen je sinoć u Bihaću. Za sada nepoznati počinitelj afroazijskog podrijetla je na parkingu u bihaćkoj ulici Nositelja hrvatskog trolista presreo s leđa 29-godišnjaka te mu nožem nanio više povreda.

Nastavak ispod oglasa

Ale Šiljdedić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona kazao je novinarima da se sve odigralo sinoć iz 18 sati.

– Dvadesetdevetogodišnjak je pronađen na parkingu sa više posjekotina nanesenim hladnim oružjem u predjelu leđa. U bolnici su mu utvrđene lakše povrede. Prema do sada prikupljenim informacijama, za napad je osumnjičena  nepoznata muška osoba, navjerovatnije migrant. Motivi i identitet počinitelja još uvijek nisu poznati, rekao je Šiljdedić.

Epidemija COVID-19 u BiH je među migrantima svakako dobrodošla jer im identitet pri kriminalnim radnjama skrivaju-maske.

U vrijeme kada su  maske bile obvezne posvuda u BiH migranti ih danju nisu nosili. Budući da nemaju nikakav identifikacijski dokument, Policija im nije mogla otkriti identitet, niti im na određenu adresu poslati globe. To je ubrzo izazvalo bunt domaćeg stanovništva jer je u konačnici izgledalo kako ilegalni migranti imaju veća prava od njih.

‘Ko koga napastuje?

Utišale su se kampanje euroopskih Udruga za ljudska prava i nekih medija koji već nekoliko godina vode bjesomučne kampanje protiv hrvatske pogranične policije. Tako je neslavno propao  zadnji pokušaj sumnjičenja po kojemu su hrvatski policajci napastovali jednu migranticu, otimajući joj novac i mobitel. Najnaivnije u cijeloj priči su „svjedočenja“ ostalih migranata koji nisu mogli prepoznati počinitelje niti locirati područje gdje se sve navodno dogodilo.

Dolaskom turističke sezone među migrantima vlada nervoza kao i u vrijeme zime. Uvjeti za ilegalni „game“ preko hrvatske granice su bolji, ali pojačane policijske ophodnje znače i učestalije susrete s pograničnim patrolama i povratak u BiH kampove. One „divlje“ ili organizirane, svejedno.

L.O.