Novi napadi zapadnih medija na hrvatsku pograničnu policiju

Kako je poznato prošloga petka u bavarskom gradu Würzburgu jedna je osoba nožem ubila tri i ranila 15 osoba od čega nekoliko teže, javljaju njemački mediji. Klanje se dogodilo na ulici, a žrtve su slučajni prolaznici. U nemogućnosti da savladaju pomahnitalog ubojicu policajci su ga lakše ranili u nogu. Prema prvim podacima ubojica je azilant iz Somalije koji je u tijeku masakra vikao „Alahu Akbar“. Prije pet godina u blizini Würzburga je jedan mladi Afganistanac sjekirom i nožem u vlaku napao i teže ozlijedio nekoliko osoba. Nakon zadnjeg masakra odmah su se javile neke njemačke nevladine udruge, pitajući se je su li policajci prekoračili ovlasti (???) i nakon klanja nedužnih prolaznika lakše ranili i tako savladali pomahnitalog ubojicu.

Već odavno je bilo indicija, a sad je više medija zajedno dokumentiralo tzv. ilegalne „pushbackove“ migranata na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Vinovnici novog serijala napada na hrvatsku policiju su oni isti koji uporno okreću glave od realnosti, pa i zadnjeg masakra u Bavarskoj.
Za najnoviji projekt istraživanja protiv Hrvatske i MUP-a udružili su se njemački magazin Der Spiegel, medijska organizacija Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine Novosti. Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sistemski protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosni i Hercegovini, a da im ne da priliku da podnesu zahtjev za azilom, piše Deutsche Welle.
Radi se o navodnom ilegalnom vraćanju izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Ilegalno, svakako. Stvari ovako stoje: hrvatska policija ilegalne migrante ne bi smjela zaustavljati prilikom nezakonitog ulaska u Hrvatsku. Osobito ne one koji nakon hvatanja u ilegalnim prijelazima zatraže azil. A s azilom stvari ovako stoje.

Nastavak ispod oglasa

Da Hrvatska migrantima nije cilj, nego samo prepreka na putu prema drugim odredištima, pokazuje i podatak da je lani iz Slovenije u Hrvatsku vraćena 9 871 osoba, a u prva četiri mjeseca 2021. godine njih 607. Naši centri za azilante nisu zatvori, pa se događa da ti tražitelji azila uskoro pobjegnu i opet krenu na put prema EU. Tako se sada učestalo događa da većina ilegalnih migranata uhvaćenih na zelenim granica RH odmah govore „čarobnu riječ“-azil. To znači da neće biti vraćeni u državu iz koje ilegalno dolaze, nego li idu na toplo i sigurno uz zajamčene obroke i higijenu, a poslije toga im je lakše nastaviti svoje ilegalne rute prema EU.

U Hrvatskoj je početkom ove godine porastao broj nezakonitih prelazaka granice. U prva tri mjeseca 2021. godine evidentirano je 3 267 takvih slučajeva, što je na razini prošlogodišnjih kretanja, dok se u odnosu na svibanj 2019. bilježi povećanje od 17 posto. Njemački mediji, koji ovih dana šute zbog klanja u Bavarskoj, nedavno su prigovarali hrvatskoj policiji što ilegalne migrante ne saslušavaju i „ne vide njihove potrebe“.

Postavlja se pitanje kako hrvatski pogranični policajci mogu ilegalne migrante uhvaćene u ličkim gudurama uopće provjeriti, kada niti jedan od njih nema važeće identifikacijske dokumente. COVID-19 je jedna druga priča.

Na takozvanoj balkanskoj ruti taj je postotak još veći i s 14.734 ilegalna pokušaja prijelaza ove godine prestigao je lanjski broj incidenata za 104 posto. Na području zemalja zapadnog Balkana u svibnju je zabilježeno 2 900 pokušaja ilegalnih prelazaka granica, što je dvostruko više od prošlog svibnja. Na tom području najviše ilegalnih migranata dolazi iz Sirije i Afganistana.

Hrvatska je migrantima velikom većinom samo tranzitna zemlja, a čak i azilanti, pa i oni koji su ovdje stigli programom relokacije temeljem europske solidarnosti iz kampova u Grčkoj i Italiji, odavde većinom bježe. U Hrvatskoj ih ostane tek četvrtina. Od 250 preseljenih osoba koje je Hrvatska primila u sklopu mehanizma europske solidarnosti, u Hrvatskoj ih je ostalo 67. Od toga broja sasvim je izvjesno da će dio njih prvom prigodom „klisnuti“ iz Hrvatske i azil tražiti negdje gdje ih opet uhvate u ilegalnim prelascima granice.

M. S.