Tranzicija energetskog sektora u Hrvatskoj nemoguća je bez kontinuiranog povećanja energetske učinkovitosti, a jedan je od najvećih izazova energetska obnova zgrada, koje troše oko 40 posto ukupne potrošnje energije. Isto tako, u Hrvatskoj obiteljske kuće čine 65 posto stambenog fonda, a najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju. Takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode. Upravo mjere energetske učinkovitosti mogu znatno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na trenutnu, piše portal Privredni.hr.

Stoga i ne čudi da su u rujnu prošle godine u samo sat i 45 minuta planule sve subvencije za energetsku obnovu kuća kada ih je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počeo zaprimati.

“Kad je riječ o programu energetske obnove obiteljskih kuća, u prošloj smo godini odobrili sufinanciranje za oko 4.000 zaprimljenih zahtjeva za sufinanciranje, ali obrada zahtjeva još je u tijeku, stoga ne možemo reći koji će biti konačan broj projekata kojima će biti dodijeljena sredstva”, istaknuli su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost navodeći kako su za ovaj program u 2020. godini osigurali čak 171 milijun kuna, a građani su, ovisno o mjerama koje planiraju provesti u sklopu energetske obnove svojih kuća, mogli dobiti do 60 posto sufinanciranja, odnosno maksimalnih 204.000 kuna.

“Za obnovu su nam prijavljene kuće uglavnom energetskog razreda E i lošijeg, što znači da nisu energetski učinkovite i gube jako mnogo energije za grijanje. Od prijavljenih mjera energetske obnove, najviše su se tražila sredstva za toplinsku izolaciju vanjskih zidova, rekonstrukciju krova te zamjenu stolarije. Uz to, kao dodatna mjera, sufinancirali su se i sustavi grijanja, odnosno postavljanje fotonaponskih panela”, kažu u Fondu te navode kako s programom slične vrijednosti planiraju nastaviti već u prvoj polovici godine, ali više ćemo informacija i o uvjetima i o iznosima imati u mjesecima koji slijede.

Kako su i pandemija i potres utjecali na cjelokupno gospodarstvo, ali i na živote građana, tako su se i u Fondu mijenjali i prilagođavali.

“Međutim, primarni cilj bio nam je da Fond zadrži svoju ulogu u poticanju niskougljične tranzicije, ali i ‘zelenoga’ gospodarstva. Pandemiji unatoč, u prošloj smo godini objavili čak 21 javni poziv, od kojih je dio bio namijenjen i građanima. Želja nam je s kvalitetnim programima nastaviti i u 2021. godini uz manje prilagodbe te se nadamo kako ćemo ove godine s javnim pozivima započeti i prije. Uz program obnove obiteljskih kuća, nastavit ćemo i s poticanjem uporabe obnovljivih izvora energije te e-mobilnosti, a sve novosti građani će moći pratiti na našim stranicama”, kažu u Fondu.

L.O.