Već sedmu godinu za redom Državna uprava za zaštitu i spašavanje  organizira Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama, na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite. Cilj natječaja je podizanje i promicanje svijesti kod djece o postojanju rizika od katastrofa. Natječaj traje od 24. listopada 2016. do 24. veljače 2017. godine, a iobjavljen je na internetskoj stranici Državne uprave za zaštitu i spašavanje,  www.duzs.hr , te od strane Područnog ureda  Gospić dostavljen svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Ličko-senjske županije. Pravo sudjelovanja imaju svi polaznici odgojno-obrazovnih ustanova na području RH. Radovi se prijavljuju putem odgojno-obrazovnih ustanova  Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Gospić, Kaniža  Gospićka  4  – 53  000 Gospić.  Radovi tematski moraju biti vezani uz: prirodne katastrofe ,tehničko-tehnološke katastrofe, snage sustava civilne zaštite , žurne službe. Natječaj se objavljuje u osam kategorija:

1. likovni radovi djece starije predškolske dobi,
2. likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole,
3. literarni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole,
4. likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole,
5. literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole,
6. foto radovi učenika srednjih škola,
7. literarni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama,

8. likovni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama.

Pod kategorijom 7. i 8. podrazumijevaju se učenici s posebnim obrazovnim potrebama u redovitim školama kao i učenici u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Nagrade se dodjeljuju, na državnoj razini, za prva tri najbolja rada u svakoj kategoriji posebno, a čine ih pismena priznanja i materijalne nagrade u vrijednosti:
– za prvo mjesto 1000 kuna
– za drugo mjesto 700 kuna
– za treće mjesto 500 kuna.

Pismena priznanja dodjeljuju se i dobitnicima za osvojena prva tri mjesta u svakoj kategoriji na županijskoj razini.
Lani je  PUZS Gospić zaprimio zanatječaj   26  radova iz osnovnih škola i  66  dječjih vrtića. Prvo mjesto u kategoriji Likovni radovi djece starije predškolske dobi, osvojila je Tena Bakarić iz Dječjeg vrtića „Ciciban“ Otočac, za rad  „Šumski požar – plač životinja“ , u kombiniranoj tehnici – tempera-flomasteri. Mentorica Jasmina Šimunić. Za sve dodatne informacije obratite se  Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić  na e-mail: puzs.gospic@duzs.hr    

H.Jurković