Javna ustanova Park prirode Velebit iz Gospića priključila se inicijativi i projektu pod nazivom „Life Lynx“ kojim se nastoji doznati stavove javnosti o risu u Lici i Gorskom kotaru.

-Jeste li ikada vidjeli risa? Ako jeste, onda ste pravi sretnik. A što mislite o repopulaciji ove mačke kod nas u Hrvatskoj? Je li ona potrebna? Zanimaju nas vaši stavovi! U sklopu LIFE Lynx projekta provodi se istraživanje stavova javnosti o risu, kako bismo bili svjesni kako građani Hrvatske razmišljaju i s čime se svakodnevno suočavaju. 

Sigurno su neki od vas u poštanskom sandučiću pronašli bijelu omotnicu s likom risa na naličju i time postali dio istraživanja koje se provodi na području rasprostranjenosti risa u Lici i Gorskom kotaru. Ako netko nije dobio svoju omotnicu s plaćenom povratnicom, a želi izraziti svoje mišljenje, anketu može ispunititi putem web-a, stoji u priopćenju PP Velebit.

Ovo znanstveno istraživanje provodi se već dulje vrijeme. Tako je početkom ove godine u Nacionalni park Risnjak pušten  ris nazvan Doru, mužjak koji je uhvaćen u Rumunjskoj. Nositelji ovoga projekta će nakon što se prikupe anonimno ispunjene ankete sa svojim stručnim timom obraditi podatke, čiji će rezultati biti dostupni na web stranici projekta i u lokalnim medijima. Prikupljeni podaci pomoći će koordinatorima projekta da usmjere daljnje aktivnosti  i buduće upravljanja risom na našem području.

L.O.