Novi rekord NP Plitvička jezera

    PLITVIČKA JEZERA – Nacionalni park Plitvička jezera obilježio je danas 64. obljetnicu postojanja. Naš najveći i najljepši nacionalnu park službeno je  postao nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine, a 1979. godine odlukom UNESCO-a postaje zaštićeno područje biosfere.U hotelu „Plitvice“ održana je tim povodom svečanost  na kojoj su sudjelovali  predstavnici lokalne samouprave, novinari, znanstveni radnici, umjetnici i  nekadašnji zaposlenici parka. Govoreći o zaštiti i razvoju parka u turističkom smislu ravnateljica dr. Lidija Bertović ovu je prigodu iskoristila kako bi se osvrnula na poslovne rezultate ustanove u 2012. godini, ali i na planove  koji će se realizirati tijekom ove  godine.

– Ovo je prigoda zahvaliti se svim bivšim i sadašnjim djelatnicima ove ustanove jer je svatko na svoj način dao doprinos u očuvanju ovog fenomena i njegovom razvoju u turističkom smislu. Drago mi je što mogu istaknuti da je 2012. godina bila godina rekord. NP Plitvička jezera posjetilo je više od milijun i 200 tisuća gostiju, a ostvarena je  čista dobit od gotovo 39 milijuna kuna. Izvršene su sve obveze u financijskom smislu, a nastavilo se i sa ulaganjima u nove sadržaje i obnovu postojećih. Ova godina bit će u znaku tih novih ulaganja, pri čemu valja istaknuti završetak radova na restoranu „Lička kuća“ i nastavak radova na prezentacijskom centru „Medvjeđak“, zatim obnovu hotelskih kapaciteta i završetak  studije vezane uz kanalizacijski sustav i cjelovitu zaštitu ovog područja, rekla je između ostalog ravnateljica dr. sc. Lidija Bertović.

Nastavak ispod oglasa

   O flori i fauni nacionalnog parka govorila je stručna suradnica za ekologiju i  službe za  zaštitu voda biolog Maja Vurnek ustvrdivši kako  dugoročnom i stručnom skrbi o flori i fauni nije ugrožena niti jedna vrsta koja sudjeluje u  stvaranju biološke raznolikosti NP Plitvička jezera. Današnja je svečanost bila prigoda da bi se javnosti predstavila još jedna monografija Plitvičkih jezera.Urednik i recenzent publikacije je poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman koji je predstavio ovo djelo, istaknuvši kako je riječ o fotografijama nekoliko umjetnika, među kojima vodeće mjesto imaju Rade Jug, žitelj Plitvičkog Ljeskovca, i Ante Bionda djelatnik nacionalnog parka. Sudionici današnje proslave potom su pogledali izložbu jednog dijela fotografija objavljenih u novoj monografiji.

M. S.