Novi „vjetar u leđa“ poljoprivrednicima

     UDBINA –  Površinom od  zamalo 700 četvornih kilometara Udbina se svrstava u red  najvećih općina, ali je, s druge strane, broj od svega 1800 stanovnika svrstava  među populacijski najslabije općine u RH. Ta  suprotnost, ili po staroj poslovici „svako zlo ipak za poneko dobro“,  Općina Udbina nastoji valorizirati i stvoriti dobre temelje za nastavak razvoja  gospodarstva. Krenulo se s devet stočarskih farmi, nekoliko proizvodnih  pogona, kao i sa sve većim brojem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

    Načelnik Općine Ivan Pešut i njegov zamjenik Milan Uzelac ne mijenjaju raspoloženja i kronični su optimisti. Netom otvorena Gospodarsko-poslovna zona Podudnina-Buljme novi je vjetar u leđa razvoju cijeloga kraja, a pripremljena kompletna infrastruktura dokaz je da se na ovim prostorima od gospodarstva očekuje novi zamah. Spomenuta velika površina ove  općine dobrim dijelom sadrži obradive površine, kao i izuzetno kvalitetne brdske pašnjake. Zamjenik načelnika općine  Milan Uzelac u razgovoru ističe da je u tom smislu načinjen značajan iskorak.

Milan Uzelac
Milan Uzelac

-Bez lažne skromnosti valja istaknuti da je u Ličko-senjskoj županiji jedino Općina Udbina načinila neke značajnije  pomake po pitanju raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Znamo da je prvi uvjet za takve aktivnosti bio donošenje Programa raspolaganja, što je poprilično  mukotrpan i skup postupak. Općina Udbina je još 2003. godine donijela taj program i krenula s raspolaganjem takvog zemljišta Trenutno u dugogodišnjem zakupu imamo oko 800 ha. Na taj način općina izravno prihoduje skoro pola milijuna kuna na godinu, a toliko ide i državi.  Zadnjeg dana 2013. Općina Udbina poslala je kompletnu dokumentaciju za raspisivanje novog Javnog poziva  za  raspolaganje poljoprivrednim zemljištem na adresu  Agencije  koja vodi taj postupak. Ovoga se puta radi o 500 ha najkvalitetnijih oraničnih površina na Krbavskom polju.  Očekujemo da će Agencija vrlo skoro raspisati natječaj da bi zainteresirani već na proljeće mogli započeti s radom na tome zemljištu. Već se javilo nekoliko poljoprivrednih proizvođača koji zainteresirani za zakup tih površina i vjerujemo da s te strane uspjeh neće izostati. Ovdje se nalazi 9 farmi i veliki broj OPG-a i  najveća je šteta kada kvalitetna zemlja ostane neobrađena, kaže Milan Uzelac. Općina Udbina na ovome neće stati jer odmah nastavlja s novim natječajem za zakup 500-700 ha, a u tijeku je prikupljanje dokumentacije i za taj novi  projekt.   Zbog velikih obradivih površina na Krbavskom polju i planinskih pašnjaka ličkog sredogorja  Općina Udbina  nastoji dodatno valorizirati te prirodne resurse i od  spomenutih  nedostataka s početka ove priče od ovog dijela Like stvoriti gospodarski raj.

L. O.