GOSPIĆ- Problem pasa lutalica sve je izraženiji jer mnogi vlasnici pasa ne drže svoje ljubimce pod nadzorom. Rezultat je povećani broj neželjenih mješanaca koje nitko ne želi, pa su jadne životinje doslovno prepuštene ulici. Kako bi se smanjio broj pasa lutalica Grad Gospić je u suradnji s Veterinarskom ambulantom Gospić pokrenuo akciju kastriranja pasa. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan drži da bi se na ovaj način utjecalo na neodgovorne vlasnike pasa za povećanom skrbi nad kućnim ljubimcima.
-S predstavnicima Veterinarske stanice Gospić održali smo niz sastanaka kako bi nam struka pomogla oko rješavanja problema pasa lutalica na području Gospića. Kastriranje pasa jedan je od načina na koji se u svijetu rješava ovaj problem. Veterinarska ambulanta je kroz nekoliko godina prikupljala podatke s terena kako bi se uvidjelo na koje sve načine stati na kraj sve većem broju pasa lutalica. Odlukom gradonačelnika Grada Gospića g. Petra Krmpotića osigurano je za prvo vrijeme 20 tisuća kuna za ovu namjenu, a to obavljati Veterinarska ambulanta Gospić, čiji je ovo projekt i na tome im se zahvaljujem. Cilj projekta je prvenstveno razvijati svijest građana da više vode brige o svojim ljubimcima, da štence i nepoželjne pse ne ostavljaju na cesti, što za posljedicu ima i nekontrolirano razmnožavanje pasa, rekao nam je Ivan Bilja. U smislu osvješćivanja vlasnika pasa i povećavanja njihove odgovornosti Grad Gospić i struka realizirali su i promidžbenu brošuru u kojoj se naglašava ovaj problem.
Direktor Veterinarske ambulante Gospić dr. vet. Tomislav Rukavina obavijestio nas je da ova zajednička akcija kreće od danas. Subvencionirana kastracija iznosi ukupno 300 + PDV kuna po psu.
M. S.