Novim donacijama protiv mina

GOSPIĆ/KLANAC- Sa 150 milijuna četvornih metara minski sumnjivih prostora Ličko-senjska županija i dalje je  minama najzagađeniji dio Hrvatske. Čulo se to tijekom sastanka zamjenice župana Ivane Tomaš i upraviteljice Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“ Đurđe Adlešić. Na sastanku bili predstavnici Grada Gospića Marija Tomljenović, Stipe Mudrovčić iz Ličko-senjske županije, kao i  direktorica Filijale „Erstebank“ u Gospiću Martina Jelinić, čija je banka donirala  ček na iznos od 100 tisuća kuna, kako bi prostor oko Gospića bio još sigurniji za život. Govoreći o potrebi razminiranja cijelog područja zamjenica župana  Ivana Tomaš kazala je kako je riječ o velikim prostranstvima, a za ovaj opasan posao vrijedna je svaka donatorska kuna.

-Ova donacija je lijepa vijest, ukoliko se taj izraz može koristiti  kada su mine u pitanju. Zahvaljujemo se „Erstebank“, kao i Gradu Dubrovniku koji se također  uključio u ovu kampanju. Razminirano je područje prema naselja Klanac tlocrtne površine 27.171 četvornih metara. U razminiranje je već uloženo 200 tisuća kuna. S obzirom na ukupnu zagađenost minama u našoj županiji, vrlo je bitan svaki razminirani četvorni metar, rekla je I. Tomaš.

Nastavak ispod oglasa

  Na Krpanovom brdu kod Klanca radove na razminiranju terena obavlja tvrtka „FAS“  iz Karlovca. Vođa radilišta  Vladimir Malić je novinarima iznio neke detalje ovog dijela posla.

-Ovdje se radi o kazetnim bombicama iz raketnog sustava „Orkan“ bivše JNA, o tzv. zvončićima. Pronašli smo ih 35 komada, plus 25 koje smo našli na prijašnjoj lokaciji. Teren je podosta težak jer je vegetacija prekrila cijelo područje. Zbog opasnosti od mina ovamo nitko nije zalazio, pa je vegetacija znatno otežavala ovaj posao. Upraviteljica Zaklade Đurđa Adlešić je prilikom prijema čeka „Ersatebank“ zahvalila svim donatorima i istaknula kako je Ličko-senjska županija, na veliku žalost, rekorder u minskim površinama.

-Svima nam je cilj očistiti ovaj prostor od mina i učiniti ga potpuno sigurnim za život. Koliko god bilo teško pronaći sredstva za razminiranje, ukoliko se nađu ljudi dobre volje koji nam pomažu u ovim akcijama. Teško je očekivati neka veća sredstva izvan zemlje, pa se uzdamo u socijalno osjetljive tvrtke poput „Erstebank“, kao i od pojedinih jedinca lokalne samouprave kao što je Grad Dubrovnik. Ovo područje u Klancu locirali smo kao posebno osjetljivo zbog blizine škole i prometnice. Do konca mjeseca se nadamo još jednoj većoj donaciji koja će dodatno pomoći u razminiranju Ličko-senjske županije, zaključila je Đurđa Adlešić. Procjenjuje se da će za potpuno razminiranje ovog dijela Hrvatske trebati oko 150 milijuna eura.

M. S.