GOSPIĆ – Sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića večeras je započela prisegom dvaju novih vijećnika. Iz gradskog su parlamenta odstupili nezavisni Karlo Starčević i iz HSLS-a prof. Andrija Benković. U klupama će umjesto njih od sada sjediti Ivan Nekić i Bariša Dejanović. Najzanimljiviji dijelovi svake sjednice Gradskog vijeća svakako je aktualni sati. Iako su u smjeru gradske vlasti uvijek prštala „lijeva i desna pitanja“, ipak se večeras osjećala ponešto mirnija atmosfera. Vijećnika Nikolu Marasa (SDP) zanimalo je koliko državnih stanova postoji u Ličkom Osiku, koji je njihov status i što se poduzima da se građani da stanovi budu popunjeni. Gradonačelnik Petar Krmpotić pojasnio je :
-Grad Gospić se već odrekao sredstava od prodaje tih stanova u korist Ličkog Osika, u smislu povrata tih sredstava u ulaganja u obnovu infrastrukture i stambenih zgrada, što je već u poodmakloj fazi. Obnovljeno je još šest zgrada i nadamo se nastavku ovakvih zahvata, pojasnio je gradonačelnik. Vijećnicu Anu Šerić Konjikovac zanimalo je u kojoj je fazi puštanje u rad pročistača otpadnih voda. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan potvrdio je značenje toga projekta za građane Gospića, istakavši kako je riječ o jednom od važnijih projekata.
-Pročistač je pušten u probni rad ovih dana i očekujemo da će u redovnoj funkciji biti od početka 2015. godine. Financijski je vrlo skup, ali je vrlo bitan u ekološkom smislu i njegovim puštanjem u redovnu funkciju doseći ćemo nove standarde kvalitete života naših građana, zaključio je Ivan Biljan. Vijećnik Pajo Brkljačić zanimao se za podjelu kontejnera i vrećica za razvrstavanje komunalnog otpada. Ponovno je odgovorio zamjenik Biljan:
– Preko 10% proračuna vezano je uz područje zaštite okoliša. Uložili smo u taj projekt puno truda, znanja i sredstava, a Fond za zaštitu okoliša u nama je prepoznao pouzdane partnere u realizaciji projekta i razvrstavanju otpada. Na potezu su sada naši građani i još jednom bih zamolio medije da u tom smislu obavještavaju javnost o svim projektima vezanim uz zaštitu okoliša. Već je podjeljeno oko 700 kanti, a cilj je potaknuti građane da razdvajaju otpad. Više od 100.000 kn utrošeno na aktivnosti u educiranje građana o detaljima toga projekta. Iduće godine nastavljamo s tim projektom i podjelom kanti i kontejnera, zaključio je Ivan Biljan, a na njega se nadovezao gradonačelnik Petar Krmpotić rekavši kako je Fond u svemu tome bio od velike pomoći u realizaciji ovoga projekta.
-Treba istaknuti da su ravnatelj Fonda i njegove stručne službe u nekoliko navrata istaknuli da je Grad Gospić ogledni primjerak jedinice lokalne samouprave i kako postoji od samog početka te suradnje postoje kvalitetni partnerski odnosi s Fondom.

Vijećnik Nekić se zahvalio se prethodnicima na mandatu. Istaknuo je kako mora priznati da se započelo s ozbiljnim radovima u Ličkom Osiku. Nekića je zanimalo  što je s vodom u naselju Čukovac?
Na pitanje mu je odgovorio gradonačelnik Krmpotić kazavši kako će u slučaju da budu ispunjeni tehnički uvjeti voda doći do građana u Čukovcu.

Vijećnika Luku Matijevića je zanimalo kako će Zakon o regionalnom razvoju utjecati na prihode grada Gospića?

Na pitanje je odogovrio Petar Krmpotić rekavši kako je taj zakon je zadnji čavao u lijes za krajeve koji će biti zahvaćeni.

– Ovaj zakon je oduzeo niz prava Gradu i građanima, od poreza na
promet nekretninama do poreza na dohodak.. Zbog ovog zakona će dosta projekata doći u pitanje. Prošle godine financijsku godinu završili bez kune deficita i kreditnih zaduženja uz bezuvjetno mišljenje revizije, kazao je Krmpotić.

Prema nekim izračunima u iduće tri godine zbog novih zakona grad Gospić će ostati bez 10 do 15 milijuna kuna.

H. J.