Novinar The Guardiana oduševljen Hrvatskom i Novaljom!

Kevin Rushby, novinar uglednog engleskog lista The Guardian posjet hrvatskoj obali započeo na Pagu.
U jeku turističke sezone koja se u Hrvatskoj pokazala rekordnom svaka promocija svejedno itekako dobro dođe, a naročito ona uglednih svjetskih medija čije preporuke slušaju mnogi. Upravo je takav britanski dnevni list The Guardian čiji je novinar Kevin Rushby prije nekoliko dana posjetio Hrvatsku te objavio prvu u nizu reportaža s putovanja Istočnom Europom i Baltikom koje će trajati čak šest tjedana. Prva postaja novinaru koji je na put poveo i svoju obitelj bili su hrvatski otoci, odnosno otok Pag na koji su došli trajektom iz Prizne.
Kako su Kevinova tema u ovom nizu reportaža skrovita i slabije poznata mjesta, odlučio se uputiti u suprotnom smjeru od brojnih partijanera koji su čekali svoj red na trajekt i naći priču po koju je došao. To srećom nije bio nimalo težak novinarski zadatak, a prvi susret s kako ga on naziva „nemoguće plavim morem“ ga je oduševio jednako kao i autohtoni domaći proizvodi zbog čega je na Pagu odmah kupio prošek, paški sir i maslinovo ulje.
Domaćin Branimir poklonio mu je bocu travarice i poveo ga na nezaboravnu vožnju kanuom nakon koje je zaključio kako je odabrati deset najljepših plaža na Pagu kao odabrati deset najljepših zvijezda – nemoguće.
„Gdje god bismo pogledali bile su savršene male uvale i čisto duboko plavo more prepuno lukavih riba koje nije lako uloviti. Na sjevernom dijelu otoka otkrili smo drevne Lunjske maslinike, 24 hektara labirinta kamenih zidova i drveće starije od 1200 godina, dok je jedno drvo staro 1600 godina. Naravno, i tamo se nalaze malene uvale savršene za plivanje“, piše Kevin.
Domaćini su se pobrinuli da se Britanac dobro i zabavi pa su ga odveli na tulum na plaži u uvali Girenica, počastili crnim vinom, ribom s gradela i fritulama i oduševili pjesmama o ljubavi i moru
Priču završava zanimljivim činjenicama o Hrvatskoj poput one kako je poznati redatelj Alfred Hitchcock još 1964. godine proglasio zalazak sunca u Zadru najljepšim na svijetu, a čitateljima je preporučio neotkrivene dijelove Hrvatske, kao i otoke Rab, Cres, Silbu, Šoltu i Vis.
Nakon Paga Kevin i njegova obitelj svoj put su nastavili prema jugu, kako navodi 1777 kilometara dugom hrvatskom obalom u čijoj su različitosti uživali, a njegove će preporuke zasigurno već u idućoj sezoni u Hrvatsku donijeti nove turiste željne baš ovakvih, neotkrivenih, autohtonih lokacija.

L.O./L

Nastavak ispod oglasa