-
-

GOSPIĆ- Povodom obilježavanja 135. obljetnice djelovanja vatrogastva u Gospiću ključeve vatrogasnog vozila vrijednog milijun i 280 tisuća kuna predao je zapovjedniku JVP Gospić Mili Asiću gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmopotić. Kako je u svojem obraćanju nazočnima istaknuo zapovjednik Asić  daleke 1879. godine oformljena je u Gospiću prva dobrovoljna vatrogasna postrojba, čija se  tradicija nije prekidala. Danas se vatrogasci mogu pouzdati u kvalitetnu opremu i vatrogasna vozila kojima raspolažu 22 profesionalca.  Predajući vatrogascima  ključeve novog vozila gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić zahvalio se svim vatrogascima koji su do sada, kao i danas, činili sve kako bi se umanjile štete od požara.

– Ovdje se svi poznamo već niz godina i moram reći da svi dobro surađujemo. Zato neću govoriti iz glave, nego iz srca. Pozdravljam vas u ime Gradskog vijeća, svojih zamjenika i najbližih suradnika, kao i u svoje osobno ime. Ovdje su s nama sve službe za zaštitu i spašavanje kako bismo zajednički podijelili radost današnje obljetnice sa JVP Gospić i DVD-om Pazarište.  G. Asić se u svojem govoru zahvalio meni osobno na ovoj donaciji. Međutim, nije to vozilo kupljeno iz gradonačelnikovog džepa, nego iz  gradskog proračuna, odnosno sredstvima poreznih obveznika. Zbog ukazanih potreba smatrali smo da našim vatrogascima treba pomoći na ovaj način. Ovo je prigoda zahvaliti se svim vatrogascima što čine da bi život naših građana bio sigurniji. Njihov rad je vrlo težak, opasan  i odgovoran.  Možda je i malo plaćen jer se radi u smjenama, u vrlo otežanim uvjetima, uz mnoge opasnosti. Zato treba reći da za takav težak posao treba postojati  i  određena ljubav. U slučaju bilo kakve katastrofe, elementarne nepogode i kakvog drugog zla naši građani uvijek mogu računati na vatrogasce, ali i na sve žurne službe čiji su se predstavnici danas ovdje okupili. Sve te službe skrbe o građanima, o njihovim životima  i  imovini. Zahvaljujem se  i DVD Pazarišta, zbog partnerskog odnosa i suradnji. U dogovoru sa zapovjednikom g.Asićem JVP Gospić će jedno svoje vozilo prepustiti kolegama iz DVD Pazarište, rekao je gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić i predao ključeve novog vatrogasnog vozila zapovjedniku Asiću, dok je predsjednik DVD Pazarište Stipe Rukavina preuzeo vatrogasnu zastavu kojoj  je kum gradonačelnik. Grad Gospić je nedavno financijski  pomogao  uređenje i opremanje prostorija DVD-a Pazarišta.

Na današnjoj su svečanosti bili i predstavnici i pripadnici svih službi za žurna djelovanja: Centar 112,  Crveni križ, HGSS stanica Gospić, Zavod za hitnu medicinska pomoć Ličko-senjske županije, Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić i Civilna zaštita Grada Gospića. Svečanosti i čestitkama se pridružio i general Mladen Markač koji se u vijek odazove na pozive iz Gospića. među prvima odazvao pozivu gospićkih vatrogasaca. U katedrali Navještenja blažene djevice Marije svetu misu za sve poginule hrvatske branitelje i vatrogasce predvodio je župnik Mile Čančar. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

M. S.