Novo vrijeme za turizam u Općini Brinje

Nastavak ispod oglasa

Već nekoliko godina unatoč svim preduvjetima za kvalitetan razvoj turističkih potencijala u Općini Brinje, oni se ne iskorištavaju i time taj dio gospodarske djelatnosti čine zapostavljenom. Uvijek su izgovori, ove ili one političke vlasti bili da nema novaca, da nisu stvoreni uvijeti za ozbiljniji i sveobuhvatniji pristup tom djelu gospodarskog razvoja, tako da svi potencijali koje brinjski kraj posjeduje čekaju, neka nova, ljepša vremena.

Ono što ipak raduje je nedavna izjava načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića da će se na proljeće pokrenuti odnosno osnovati Turistička zajednica Općine Brinje.

„Potencijali Općine Brinje nisu ni približno dobro iskorišteni. Turizam je jedna od grana gospodarstva koja svakako može dati više. Ovdje imamo četiri lovne udruge pa bi lovni turizam u svakom slučaju mogao dati bolje rezultate, imamo povijesne lokalitete, kulturne sadržaje, preduvjete za športsku ponudu, ali to moramo sve objediniti i spremno izaći na turističko tržište.  S nekolicinom istomišljenika na proljeće kanimo pokrenuti Turističku zajednicu koja bi ujedinila našu turističku ponudu“, kaže načelnik Fumić. Na žalost, iako u Brinju postoji određen broj smještajnih kapaciteta, oni nisu adekvatno zastupljeni u ponudi, a hotel „Sokolac“ u središtu Brinja proživljava agoniju za koju nitko ne zna kako će završiti. Da li će poslovne aktivnosti koje provodi načelnik Fumić vezano za spašavanje hotela „Sokolac“ nad kojim visi hipoteka od 3 milijuna kuna biti uspješno riješene, teško je prognozirati, no svi se slažu u jednom da bi zaista bila šteta da taj hotel nestane u zaboravu i postane ruglo središnjeg djela općine.     

Raduje podatak da će usporedno sa osnivanjem Turističke zajednice u 2014. godini u Općini Brinje turističku ponudu upotpuniti dva novoizgrađena hotela, koja se grade uz autocestu A1, nedaleko općinskog središta, u Lovačkoj ulici. Tvrtka „Millem inžinjering“ vlasnika Mile Biničkog iz Gospića gradi hotele čiji se obrisi uveliko nadziru. Kako doznajemo, hoteli će imati oko 50-tak ležajeva, što bi uvjetovalo i zapošljavanje od 30 do 70 osoba, pretežno sa brinjskog područja. Po sadašnjim predviđanjima hoteli bi počeli sa radom za Uskrs 2014. godine. Nova godina po svemu sudeći nosi nove izazove, nove planove i nove realne mogućnosti za opći razvoj brinjskog kraja, što bi zasigurno utjecalo na sveopći razvoj Općine Brinje.

Dražen Prša