Prije točno 72 godine službeno je proglašen nacionalnim parkom prirodni rezervat i resurs bez premca JUNP Plitvička jezera. Ovo je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park kojega je već posjetilo milijune ljudi iz cijeloga svijeta. To je šumovit planinski kraj Like u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom čistom vodom.

O nastanku ove posebnosti postoje brojne legende, ali sve završavaju podacima po kojima jezera dobivaju vodu iz Crne i Bijele rijeke, kao i iz brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Jezera su zapravo stvorile sedrene barijere, a poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena.

Bogatstva ove neponovljive cjeline UNESCO je proglasio svjetskom prirodnom baštinom 1979. godine. Park se nalazi na području dvije županije, 91 posto parka je u Ličko-senjskoj županiji, a devet posto u Karlovačkoj županiji.
Ovaj prirodni artefakt svake godine posjećuju milijuni ljudi, a s gotovo tisuću stalno zaposlenih radnika i sezonaca JUNP Plitvička jezera čini najvećim poslodavcem u široj regiji.

L. O.