Iako se čovjek prema Zemlji počesto odnosi maćehinski i nepažljivo, današnji Dan planeta Zemlje svakako je dovoljan poriv i razlog za razmišljanje. Metaforički gledano upitajmo se sječe li čovjek granu na kojoj sjedi?!? Sve intenzivnije klimatske promjene svakako su dovoljan razlog za našu zabrinutost.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje u NP Plitvička jezera prigodno su obilježili tijekom cijelog travnja s učenicima 6. razreda lokalnih Osnovnih škola (OŠ Plitvička Jezera, OŠ dr. Franje Tuđmana iz Korenice i OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice) koji su sudjelovali u edukativnom programu nacionalnog parka o klimatskim promjenama pod nazivom „Što se događa s klimom?“. Druženje s učenicima i razgovor o potrebi očuvanja planeta Zemlje, o značajnim promjenama koje naš planet prolazi i o potrebi očuvanja biološke raznolikosti, nadahnjuje jer mlade generacije su vrlo svjesne promjena koje se događaju i bit će najbolji ambasadori i promicatelji očuvanja svojeg jedinog planeta!

Budući se JUNP Plitvička jezera već 73 godine zalaže za najveći stupanj očuvanja ovoga krajobraza, nema sumnje da će u tome uspjeti i tako sljedećim generacijama ostaviti bistra jezera i rijeke, sedrene barijere, livade i šume.

L. O.