Foto: P.H.

Ogrnuta sa 30-ak centimetara snijega, uz temperature zraka ispod ništice, flora i fauna na Plitvičkim jezerima ovih dana žive neki drukčiji život. Da potpuni mir ne zavlada ovim krajobrazom doprinose posjetitelji koji se ne mogu načuditi količinama ljepote koja se prostrla pred njima. Veliki slap još nije zaleđen, ali se našao  okružen snijegom što je sasvim dovoljno da je s obližnjeg vidikovca u žiži pažnje najustrajnijih ljubitelja ovoga iskona.

Posjetitelji danas malo govore. Uglavnom šute, čuje se samo zujanje foto-aparata i kamera. Čuje se tek pokoji komentar „ispod glasa“. Biti na ovome mjestu, a ne  zabilježiti ljepotu koja se prostire ispred nas gotovo da graniči s blastfemijom ili duhovnom dekadencijom. Znaju to dobro oni koji ljube i štuju Plitvička jezera  u svih 12 mjeseci na godinu.

Broj posjetitelja je u odnosu na studeni prošle godine, u 2018. porastao za 20 %. Glasnogovornik JUNP Plitvička jezera Ognjen Borčić ističe kako se na ovaj način još jednom potvrdila nova koncepcija rasterećenja parka koji više nema  stereotipnu turističku posjetu u svega dva mjeseca na godinu. Pokazuju to i podaci protekloga vikenda kada je u park ulazilo po 700 posjetitelja dnevno. Cijena ulaznica od po 55 kuna preveliki je izazov da bi se u vožnji automobilom tek  tako ignoriralo Plitvička jezera u ovo doba godine. Ovih dana uz posjetitelje sa Dalekog istoka dominiraju i domaći gosti. U funkciji je skijalište i sanjkalište, te po prvi put i klizalište na Mukinjama. Dovoljan razlog za potvrdu kako NP Plitvička jezera „ignorira“ klasični turistički kalendar.

M. S.