Naš najveći i najljepši nacionalni park – Plivička jezera obilježava svoj rođendan. Zbog svoje iznimne prirodne ljepote ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj.

Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Upravo je zbog svega ovoga 2019. posebna godina u Parku, jer se obilježava 70 godina od proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom i 40 godina od upisa na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Kao što smo već izvještavali, pripreme obilježavanja rođendana Parka započela su održavanjem četiri tematska tjedna, a ovaj tjedan je na rasporedu “Tjedan vode i sedra”.

U petak, 5. travnja s početkom u 10 sati, u hotelu Jezero će se održati Panel rasprava na temu zaštite voda. U raspravi sudjeluju; dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, dr. sc. Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a, prof. dr. sc. Zoran Nakić, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera. Panel raspravom će moderirati ugledni hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

L.O.