U  opadanju su vodostaju rijeka i jezera diljem Like. Pod vodom su se nedavno našla sva pristaništa za elektro-brodove i sve pješačke staze uz sama Plitvička jezera. Povlačenjem razine jezera od danas su u funkciji sve dionice na kojima voze elektro-brodovi na jezeru Kozjak. Uprava NP Plitvička jezera je na svojem web-u obznanila je kako su za posjete otvorene sve izletničke dionice u sustavu Donjih jezera.

Glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić nas je izvjestio kako je za posjet osigurano osam programa za izletnike. Na manjem dijelu staza uz Gornja jezera postavljena je signalizacija sa uputama za kretanje kako bi se najbrže i najsigurnije posjetitelji pješice uputili i stigli na željene lokacije. Zbog blizina nekih izletničkih staza samim jezerima, uz Gornja jezera su još uvijek zatvorene poplavljene  dionice. To ne smeta panoramskim vlakićima koji neprestano voze posjetitelje diljem nacionalnog parka.

Najveće su gužve kod Ulaza br. 1 jer se na nepunih 50-ak metara od ulaza nalazi vidikovac s kojega se  puca pogled na impozantni Veliki slap. Iako je nešto opao vodostaj rijeke Plitvice koja ga snabdijeva vodom Veliki slap taj  atraktivni prirodni artefakt još uvijek sa 78 metara visine strovaljuje tisuće kubika vode u minuti, grmi i pjeni se, stvarajući maglovitu koprenu. Kada se na kratko pomoli Sunce, ta koprena postaje plašt duginih boja, na radost više tisuća posjetitelja koji  svakodnevno sve ovo prate s uzdasima i svakako-foto aparatima.

M.S.