Iako je zahladilo i bura šiba krajobrazom našeg najljepšeg nacionalnog parka gotovo da niti ne postoji djelić staza oko jezera na kojima se ne vide ljudske stope. Potvrda je ovo riječi naših sugovornika, glasnogovornika JUNP Plitvička jezera Ognjena Borčića i ravnatelja Tomislava Kovačevića.

Glasnogovornik Ognjen Borčić iznio nam je ukupnu bilancu 2018. godine, komparirajući  je s prethodnom godinom.

– NP Plitvička jezera lani je posjetio rekordan broj od 1 796 000 posjetitelja, što je za 4,4 % više nego li 2017. godine. Povećan je i broj noćenja u  naša četiri hotela i dva auto-kampa. Ta brojka za 2018. iznosi 261 000 noćenja, odnosno za 1,6 % više nego li godinu prije. Značajno je što su se znatno poboljšali rezultati uoči i poslije turističke špice. Tako nam je predsezona bolja za 13 %, a posezona za čak 31% u odnosu na ista razdoblja 2017. godine, istaknuo nam je glasnogovornik Ognjen Borčić.

Za ilustraciju ovih rezultata, kao i za prošlogodišnja postignuća, zamolili smo ravnatelja JUNP Plitvička jezera Tomislava Kovačevića. U kraćem rezimeu istaknuo je nekoliko momenata ključnih za poslovanje, sadašnjost i budućnost ove ustanove.

-Bio bih zadovoljan i da je razina broja posjetitelja ostala na onoj od lani. Među prioritetima našeg poslovanja i postojanja svakako je zaštita fenomena Plitvičkih jezera. Povećanje ukupnog broja posjetitelja vezano je uz predsezonu i posezonu. Na ovaj način smo uspjeli rasteretiti glavnu turističku špicu vezanu uz ljetne mjesece. Tako se turistička sezona u JUNP Plitvička jezera zapravo produljila na cijelu godinu i takva je disperzija znatno utjecala na ovako odlične rezultate. U tom smjeru ide i najavljena mogućnost kupnje ulaznica „online“ jer ćemo na taj način imati puno bolji uvid u dinamiku dolaska posjetitelja. Moram naglasiti i dva svakako ključna momenta vezana uz prošlu godinu. Prvi je sanacija svih mostova, prijelaza, nogostupa i staza uz sama jezera pa smo na taj način znatno podigli sigurnost posjetitelja. Drugi moment vezan je uz puštanje u rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ovo je po prvi puta da smo u parku stavili u rad uređaj koji je presudan za čistoću jezera i budućnost eko-sustava Plitvičkih jezera, istaknuo je ravnatelj Tomislav Kovačević.

M.S.