NP Plitvička jezera: ustanova čija ukupna poslovna harmonija izaziva divljenje

0

Pomalo samozatajno, ali  i s puno uspjeha NP Plitvička jezera kroči naprijed. Mogao bi ovo biti najbolji sukus (bez skrivene intencije) kojim bi se opisao trud gotovo 1 200 zaposlenika ove ustanove. Kada god počnemo priču o našem najstarijem i najljepšem nacionalnom parku uvijek u prvi plan doslovno „iskaču“ rezultati i pitanja vezana uz broj prodanih ulaznica, booking smještajnih kapaciteta, financijske efekte… Pri tome pomalo nesmotreno i nepravedno u drugi plan stavljamo prioritete ove ustanove. „Od šume ne vidimo drveće“ pa bi u najmanju ruku bilo ispravno postaviti pitanje koji je zapravo imperativ rada i nastojanja ove družine. Odgovor nam je dao glasnogovornik JUNP Plitvička jezera Ognjen Borčić.

-Poslovni rezultati svakako su vrlo važni i od toga ne treba bježati. No međutim mnogi novinari jednostavno preskaču najvažnije pitanje vezano uz Plitvička jezera. Umjesto njih ja ću vama postaviti pitanje: što bi Plitvička jezera bila da se ugrozi čistoća i sastav vode, da počne izumirati sedra i njezine barijere, da se počne urušavati ovaj izvanredni biološki sustav? Plitvička jezera bi tada počela nestajati. To spominjem prije svega zato što je zaštita prirode osnovni postulat postojanja ove ustanove. Posjetitelji ne znaju koliko truda i vremena ovoj zadaći posvete naši čuvari prirode iz Službe za nadzor, zapravo svi zaposlenici, svatko na svoj način. Čuvari prirode svakodnevno su na terenu, uzimaju uzorke vode, prate svaku i najmanju promjenu u flori i fauni. U Plitvičkim jezerima se nitko ne miješa u prirodne procese, nitko ne sječe šumu, pazimo da se ne kidaju biljke… Kada je ugrađen pročistač otpadnih voda bio je to „samo“ nastavak dobro započete priče o očuvanju Plitvičkih jezera, o našoj skrbi da se ovaj biser ne zagađuje. Ukupno gledano, to je meritum našega postojanja i našega rada.

Oglas

-Pa ipak su važni i poslovni rezultati…

-Svakako jesu, ali ću ponoviti kako je osnovna pretpostavka za dobre rezultate i posjećenost ipak očuvanje biološke posebnosti, čistoće i raznolikosti parka. Ova uprava parka je u tome kontekstu puno učinila i ovim pristupom usmjerila i odgojila mnoštvo mladih zapolenika, a sve se to na pozitivan način implicira i na ponašanje posjetitelja. Zato u NP Plitvička jezera vrlo, vrlo rijetko nailazite na posjetitelje koji kidaju grane, bacaju posvuda otpatke ili uništavaju dijelove infrastrukture. Plitvička jezera dio su svjetske kulturne baštine, one pripadaju svima nama pa se tako svi moramo ophoditi prema ovom zemaljskom raju.

-Bez obzira na sve ovo javnosti su brojke ipak meritorne za vaša postignuća.

-Godine 2017. naš nacionalni park posjetio je 1 720 331 gost. Bio je to dana najveći broj prodanih ulaznica. Onda je 2018. godine  prodano rekordnih 1 796 670 ulaznica. Zaključno sa 31. listopadom ove godine park je posjetilo 1 717 634 ljudi. Od onda je priliv posjetitelja stalan i teško je procjeniti hoće li se doseći lanjski rekord. Naglašavam da to nije presudno. Niti je cilj niti je to toliko važno. Ova je godina znakovita po mnogo čemu. Uveli smo  elektroničku prodaju ulaznica čemu su se mnogi opirali. Ova ideja postoji već nekoliko godina, ali treba reći kako nitko nije imao dovoljno hrabrosti provesti je u djelo. Oportunisti su govorili kako će se uvođenjem reda u smislu prodaje ulaznica prepoloviti broj posjetitelja. Pokazalo se upravo suprotno jer od sada posjetitelji točno znaju gdje će i kada ući u park. Rasterećena je špica sezone, realizirana je nova infrastruktura, obogaćeni su sadržaji koje nudimo posjetiteljima. Trenutno se obnavljaju objekti  na Ulazu br. 1, obnovljena je Sportska dvorana na Mukinjama, obnovljen je svaki prijelaz i most unutar parka, svaka staza. Najobjektivnije ocjene našega rada daju posjetitelji. Odlično su prihvatili online prodaju ulaznica. Ovo je zapravo najveće priznanje svima nama na čelu s ravnateljem g. Tomislavom Kovačevićem jer je on imao dovoljno hrabrosti i uveo brojne promjene o kojima sam govorio. 

-Je li NP Plitvička jezera ispunio očekivanja u smislu pokretanja gospodarstva na širem području Like?

-Na području nacionalnog parka, u Općinama Rakovica i Plitvička Jezera samo ove godine napravljeno je više od stotinu smještajnih kapaciteta, odnosno ležajeva. U našim restoranim nude se delicije čiji su sastojci isključivo domaći proizvodi. Posebno proizvodi sa zaštitnom markicom za kvalitetu, bilo na lokalnoj bilo na europskoj razini. Na ovaj smo način zaista postali gospodarski zamajac ovog dijela Hrvatske. Kroz projekt „Integra Lika 2020“ provedena je sjajna ideja pod nazivom „Stay 3 days in Lika“. Našim gostima je ponuda uvelike proširena i ostvareni su mnogi razlozi da bi se ovdje ostajalo dulje. Dovoljno je istaknuti nacionalne parkove Paklenica i Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit, Pećinski park Grabovača u Perušiću, Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, Baračeve špilje u Rakovici… Sve su to vrijedne destinacije koje se odlično vežu uz Plitvička jezera, rekao nam je glasnogovornik NP Plitvička jezera Ognjen Borčić.

Govoreći o  količinskoj dinamici noćenja unutar smještajnih kapaciteta parka Ognjen ističe oko 138 tisuća ostvarenih noćenja u prvih 11 mjeseci ove godine, što je brojka gotovo identična lanjskim, rekordnim rezultatima. Uz povećanu konkurenciju smještajnih kapaciteta u privatnom angažmanu u užoj okolici, NP Plitvička jezera uspio je zadržati visoki rejting i zavidne brojke noćenja. Ono što se rijetko ističe kao poslovni uspjeh možemo potvrditi mi novinari. Tijekom ove godine unutar parka, ponajviše u dvjema dvoranama hotela „Jezero“, održano je na stotinu predavanja, prezentacija, svečanosti, radionica i stručnih skupova, što je samo odlična i pojačana dinamika ovog vida aktivnosti ovog djelića destinacije sve obljubljenije u svijetu.

M.S.