NP Sjeverni Velebit je bez snijega pa posla na terenu i sada  ima na pretek

0
Foto: Treking Liga

Klimatski uvjeti „ni zime ni proljeća“ glavna su značajka početka ovogodišnje sezone u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Glavna čuvarica prirode u ovoj ustanovi je Ljiljana Tonković koja o parku i njegovim posebnostima pripovijeda s puno strasti i uvažavanja svih segmenata ljudi, prirode i tradicije. Budući da na Velebitu sada nema snijega ponešto su se promijenile i redovne aktivnosti ove družine.

-Već danima se može automobilom do Zavižana. U ovoj  godini smo imali stotinjak izletnika, mahom mlađih ljudi koji ovamo inače rado dolaze. Gotovo dvostruko jer veća dinamika posjeta u Kući Velebita. Nju posjećuju zaljubljenici prirode svih dobnih uzrasta. Ovogodišnja zima definirala je mnoge promjene vezane uz  naše aktivnosti. Prošle godine smo imali snažno nevrijeme i snježnu mećavu polovicom svibnja, dakle u doba godine kada se snijeg trebao početi topiti. Ove godine je sve podosta drukčije. Naši čuvari prirode su gotovo svakodnevno u parku. Vrijeme bez snijega, kiše i vjetrova koriste za održvanje staza i njihovo označavanje. Budući su vremenske prilike na Velebitu vrlo nepredvidive možemo očekivati snijeg svako malo, pa tako i u svibnju, rekla nam je glavna čuvarica prirode Ljiljana Tonković.

Oglas

U NP Sjeverni Velebit zaposleno je 19 djelatnika svih profesionalnih profila neophodnih za upravljanje ovim nacionalnim parkom.

M.S.