NP „Sjeverni Velebit“ – značajna ulaganja u infrastrukturu

U ljeto 2015. godine planiran je završetak NIP projekta (Natura 2000 Integration Project) – “Uspostava osnovne infrastrukture za upravljanje Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit”, a krajem 2014. g. dobiven je i novi projekt – Centar za posjetitelje Krasno – financiran iz strukturnih fondova Europske unije, čija bi gradnja trebala početi početkom ljeta ove godine.
Od ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit, Mirjane Javor doznajemo da će djelatnici parka ovog ljeta raditi na provedbi dva velika i značajna projekta koja bi trebala pridonijeti razvoju ovog područja. Jedan je NIP projekt koji bi trebao biti gotov u ljeto 2015.g., a drugi je Centar za posjetitelje Krasno koji je krenuo u provedbu početkom godine. Javna ustanova Nacionalni Park “Sjeverni Velebit” u sklopu NIP-a (Natura 2000 Integration Project) privela je kraju rekonstrukciju pastirskih stanova na Alanu i Lubenovcu. Naziv projekta je “Uspostava osnovne infrastrukture za upravljanje Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit”. Rekonstrukcija nekadašnjih građevina izvedena je na izvornim lokacijama i vanjskog su izgleda identične izvornima.
-Stari stanovi zapravo su obnovljena kulturna baština ovog područja, a prije svega preduvjet su povratka stoke i tradicionalnog stočarstva na ovaj dio Velebita u cilju očuvanja travnjaka. U projektu stavljen je naglasak na edukaciju posjetitelja te je na Alanu u jednoj kućici smješten Interpretacijsko – edukacijski centar „Planinska igraonica“. U njoj će biti stalni muzejski postav na temu velikih zvijeri, podzemlja Velebita i biljaka kamenjarki, ali tu su i vanjski interpretacijski izlošci pod nazivom Voda u kršu, Mahovit vjetar i Život pastira koji će dodatno zainteresirati i motivirati posjetitelje kako bi se upoznali s prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog prostora. Čitava interpretacija unutar i oko objekata, te poučna staza na Lubenovcu, posvećena je natura vrstama Parka. Neki objekti imati će i smještajnu funkciju za nadzornike i znanstvenike, a pastirski stanovi sa smještajnom funkcijom na Alanu dobili su i imena po Natura 2000 životinjskim vrstama: 1.) Stan mrke strizibube; 2) Stan velebitske pijavice; 3.) Stan tetrijeba gluhana, kazala je ravnateljica Mirjana Javor.
Do sada odrađeno je unutarnje uređenje starih stanova i opremanje namještajem, te je napravljeno idejno i izvedbeno rješenje čitavog sustava edukacije i interpretacije. U ljeto 2015. godine trebalo bi biti dovršeno uređenje i opremanje „Planinske igraonice“ na Alanu, postavljen sustav interpretacije i signalizacije na oba lokaliteta te nabaviti početno stado – ovce za uspostavu pašarenja, ali i potrebna oprema i infrastruktura (štala,nadstrešnice, ograde i sl…). Ovaj dio provedbe projekta sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 1,9 milijuna kn.

Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Mirjana Javor
Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Mirjana Javor

Kada je riječ o Centru za posjetitelje Krasno, ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka “Sjeverni Velebit“ Mirjana Javor kaže da je u tijeku postupak izrade dokumentacija za javnu nabavu za građevinske radove Centra, a početak istih očekujemo u proljeće 2015.g. Inače projekt pod nazivom Centar za posjetitelje Krasno financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa “Regionalna konkurentnost 2007.-2013”. Ukupna vrijednost projekta je 30.986.539,09 kn, od čega je preko 95 % bespovratnih sredstava. Ostatak ulaganja osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP “Sjeverni Velebit”, te Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Ugovor o dodijeli sredstava potpisan je krajem 2014. godine. Cilj projekta je izgraditi Centar za posjetitelje NP Sjeverni Velebit kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj koji privlači turiste u Krasno i okolicu, omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine te kvalitetnu promociju turističkih sadržaja u Parku i čitavoj Ličko-senjskoj županiji. U Centru će se prezentirati teme o klimi, ekosustavima i vrstama, kulturna baština, geologija, podzemlje – s tim da je stavljen naglasak na podzemlje kao na posebnu osobitost Parka. -Posjetiteljima će se probati približiti geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama, te dati uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja, a osobita atrakcija Centra biti će iskustvo ulaska u jamu za što će biti konstruiran i poseban „lift“. Značajna karakteristika ovog projekta je održivost same zgrade Centra i čitavog koncepta njezinog postava. Zgrada će biti izgrađena u skladu s najvišim standardima energetske učinkovitosti, prema modelu pasivne kuće. Osim što će zgrada sama biti energetski učinkovita i uklopljena u okoliš i krajolik, jedan dio postava Centra bit će usmjeren upoznavanju posjetitelja s modelom gradnje i ekološkom vrijednošću same građevine pa će se time promicati svijest o važnosti i mogućnostima energetski učinkovite gradnje i održivog dizajna. Očekuje se da će Centar svoja vrata otvoriti prvim posjetiteljima krajem 2016. godine, kazala je ravnateljica Mirjana Javor.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa