Obilazak mjesnih odbora

Gradonačelnik grada Gospić Petar Krmpotić sa suradnicima posjetio je Mjesne odbore Aleksinica i Kalinovača. U Društvenom domu u Aleksinici gradonačelnik se sastao s predsjednikom Mjesnog odbora Aleksinica Zdravkom Rukavinom i predsjednikom DVD-a Pazarište Stjepanom Rukavinom. U kraćem razgovoru dogovoreno je da će Grad Gospić pomoći da Mjesni odbor i DVD Pazarište završe uređenje i preostalih prostorija u sklopu Društvenog doma u Aleksinici .

U prostoru Mjesnog odbora Kalinovača nazočni su bili predsjednik Slavko Starčević i članovi Mjesnog odbora. Nakon što je predsjednik Starčević iznio problematiku Mjesnog odbora, gradonačelnik Krmpotić je istaknuo da će Grad Gospić u skladu sa svojim mogućnostima i dalje ulagati u infrastrukturu sela, prema prioritetima koje iznese Mjesni odbor, a to su u ovom trenutku sanacija putova na području mjesnog odbora, te izmjena lampi na rasvjetnim tijelima kroz selo.
U sklopu obilaska Mjesnih odbora na Pazariškom području gradonačelnik je u pratnji najbližih suradnika posjetio OPG Nikole Kolačevića, vlasnike mini sirane u Kalinovači, koji se već tri godine bave uzgojem koza i proizvodnjom vrhunskog i nagrađivanog kozjeg sira.Razlog posjeta bio je uručenje financijske omotnice od 30.000 kn koju im je Grad Gospić dodijelio u okviru provedbe Akcijskog plana potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2013.godinu kroz Mjeru 1: Investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda; Aktivnost: Investicije u izgradnju i opremanje preradbenih kapaciteta u poljoprivredi. Dodijeljena sredstva OPG će uložiti u dogradnju i opremanje objekata sirane što će povećati kapacitete proizvodnje, ali i unaprijediti kvalitetu prerade mlijeka i proizvodnju sira. OPG Kolačević čine Nikola i Martina, te njihovi sinovi Juraj i Šimun Kolačević, mladi bračni par, koji se nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu, odlučio vratiti u Kalinovaču i na Nikolinoj djedovini, započeti vlastitu proizvodnju. Sa stadom od 50 koza, danas proizvode oko 20 tisuća l mlijeka godišnje, koje prerađuju u sir škripavac i polutvrdi sir. Gradonačelnik je zahvalio ovoj mladoj, vrijednoj obitelji koji nisu kao većina ostali živjeti u gradu, već su iskoristili svoje kvalifikacije i s velikom ljubavlju prema selu, odlučili se baviti poljoprivrednom proizvodnjom i od nje živjeti. Na kraju je istaknuo da mu je posebno drago što su prepoznali mogućnost da kroz Akcijski plan potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju mogu unaprijediti i povećati svoju proizvodnju pa su se prijavili na natječaj , a Grad Gospić će im i dalje pomagati kroz svoje programe.

Nastavak ispod oglasa

 

M. S./A. B.