Obilježen Dan policije

GOSPIĆ – Obilježavanje Dana Policije započelo je izložbom dijela tehnike i opreme koju Policija koristi pri izvršavanju svakodnevnih zadaća. Na Trgu Stjepana Radića građani su mogli razgledati puške, pištolje, opremu za pirotehničare, automobile. motocikle i ostalu opremu moderne hrvatske policije. Posebno je bila atraktivna pokazna vježba Interventne jedinice Policije tijekom koje su „specijalci“ demonstrirali djelić znanja borilačkih vještina i postupanja u složenim situacijama.

U Policijskoj upravi Ličko-senjskoj upriličen je tradicionalni prijem roditelja poginulih policijskih djelatnika. Kako je rekao u pozdravnom govoru načelnik PU Ličko-senjske Ante Podnar tijekom Domovinskog rata na dužnosti je poginulo 36 hrvatskih policajaca s ovih prostora.
– Ovaj nenadoknadivi gubitak zadužuje generacije koje dolaze da s pijetetom sjećaju svake žrtve pale u obrani Hrvatske. Vi ste u ovom nesretnom i Hrvatskoj nametnutom ratu izgubili svoje najdraže, svoju djecu. U ime svih djelatnika PU Ličko-senjske, u ime svih policajki i policajaca u svoje osobno još jednom vam želimo reći da imate razloga biti ponosni na tragičnu žrtvu koju ste podnijeli jer bez te ogromne žrtve nikada ne bi bilo niti slobodne Hrvatske, istaknuo je između ostaloga načelnik Podnar. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod velikog križa u groblju sv. Marije Magdalene. U ime PU Ličko-senjske vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno načelnikom Antom Podnarom, dok su civilne strukture vlasti predstavljali župan ličko-senjski Milan Kolić sa zamjenicima Ivanom Tomaš i Sanjinom Rukavinom. Grad Gospić predstavljali su zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan. Poginulim policajcima poklonila su se izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao o izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske. Sveta misa zadušnica održana je u kapelici sv. Ivana Nepomuka.
U kinu Korzo održana je svečana akademija tijekom koje su se nazočnima obratili načelnik PU Ante Podnar i župan Milan Kolić. Govoreći o važnosti policije u ratu i miru načelnik Podnar istaknuo je žrtve Domovinskog rata i novu Policiju u zajednici.
– Ovo je jedan dan u godini, dan kada slavimo Dan policije i blagdan Svetog Mihovila, našeg zaštitnika. Iako smo okrenuti budućnosti moram istaknuti i ono što je policija prošla u ovome ratu. Hrvatska policija nikada nije imala lake zadatke počevši od stvaranja neovisne i suverene Republike Hrvatske, pa tako ni danas. Ne smijemo zaboraviti da je hrvatska policija izrasla u Domovinskom ratu. Iz tih ratnih vremena nosimo zalog i obećanje prema našim prijateljima i kolegama poginulim na hrvatskim bojištima. Ovom prilikom moram istaknuti da je upravo policija na početku agresije na Hrvatsku bila prva snaga koja je pružila aktivan otpor agresoru Mnogi su naši prijatelji položili svoje živote na oltar Domovine, a prvi je bio naš kolega Josip Jović. U tome je ratu poginulo 36 naših suboraca i prijatelja. Meni kao načelniku ove Policijske uprave, ali i svima koji će obnašati ovu dužnost, kako sada tako u i ubuduće, pripada obveza da s dužnim pijetetom spominjemo časne uloge koje su naši poginuli prijatelji i kolege imale u borbi za Domovinu. Dolaze nova vremena i mi smo spremni za nove izazove. Ove godine, kada je RH punopravna članica EU, s ponosom moram istaknuti kako Hrvatska policija iz tradicionalnog modela prelazi u model Policije u zajednici u kojem policija sve institucije, ustanove i građane doživljava kao partnere u nakani poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, rekao je načelnik Podnar. Župan Milan Kolić najavljen je kao dragovoljac Domovinskog rata koji je prve borbene zadaće obnašao kao policajac, a potom kao časnik Hrvatske vojske. U svojem je govoru zahvalio hrvatskoj Policiji na svemu što je učinila u ratu i miru.
– Ponosno je danas u ime Ličko-senjske županije vama policajcima čestitati vaš dan. Nesebičnost, hrabrost i požrtvovnost uvijek su bili odlika hrvatskih policajki i policajaca i ostat će zauvijek upisani u temelje naše države. Svake godine obilježavamo i Krvavi Uskrs na Plitvicama i prvu žrtvu Domovinskog rata policajca Josipa Jovića. Njegova žrtva i žrtva svih koji su poginuli za Domovinu neka nam uvijek bude podsjetnik da nam je sloboda izvojevana u krvi. Nije nam darovana pa ove velike žrtve ne smijemo olako shvaćati. Sada živimo u slobodi, u krugu velike obitelji EU, društvu demokršćanskih načela. Mi smo živući svjedoci tragedija Domovinskog rata, ali i veličanstvene pobjede i zasluženog ulaska u veliku europsku obitelj. Današnja hrvatska policija članica je brojnih svjetskih asocijacija i ravnopravna u mnogo čemu pa je na taj način zaslužila veliki ugled na međunarodnoj razini, kazao je župan Milan Kolić zahvalivši Policiji na viskom profesionalizmu i savjesnom obnašanju svojih složenih i teških poslova. Dvorana kina „Korzo“ bila je ispunjena do posljednjeg mjesta jer su čestitke policiji došli izraziti predstavnici svih gradova i općina, brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ustanova i institucija s prostora Ličko-senjske županije.

Nastavak ispod oglasa

M. S.