Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa
Međunarodni dan bijelog štapa
Međunarodni dan bijelog štapa

GOSPIĆ – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se obilježava na današnji dan predstavnici Grada Gospića i LSŽ organizirali su tradicionalni prijem za predstavnike Društva slijepih i slabovidnih LSŽ.

Ovaj dan prilika je da se posveti potrebna pozornost slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih.

Nastavak ispod oglasa

Izaslanstvo Društva slijepih i slabovidnih LSŽ predvođeno predsjednikom društva velečasnim Jurom Ladišićem i tajnikom  Brankom Ćuićem u prostorijama Ličko-senjske županije primili su zamjenica župana Ivana Tomaš i zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić kazala je kako vjeruje da slijepe i slabovidne osobe u instituciji Grada vide partnera koji će pomoći u rješavanju svih problema. Grgurić je istaknula kako je prije mjesec dana održan konstruktivni sastanak u Gradu gdje zaključeno kako su sastanci kao takvi potrebni kako bi se nadležni upoznali s poteškoćama slijepih i slabovidnih i kako bi se pristupilo rješavanju istih.

– Mi već dvadeset godina nismo riješili dodatak na sljepoću koji je naš najveći problem. Na prostoru naše županije mi smo zadovoljni, rješavamo probleme uz pomoć sviju vas. Broj članova Društva ove godine je opao, sve je manje djece koja se rađaju sa sljepočom što je jako dobro. Ove je godine Grad Gospić izdvojio 8.000 kn za program za čitanje ekrana koji košta 12.000kn. Ostatak nam je donirala jedna naša prijateljica iz Zagreba, te smo tako kupili softwer koji djeci olakšava savladavanje školskog gradiva. Troje djece u redovnim školama u Gospiću i jedno u specijalnom razredu ima praktičnu sljepoću i jednom mjesečno iz Zagreba im nastavu dolazi održati tiflopedagog, kazao je tajnik društva slijepih i slabovidnih LSŽ Branko Ćujić.

Osim navedenog Ćujić je zatražio od županijske i gradske vlasti da upute dopis policiji da riješe problem huligana koji svakodnevno maltretiraju Antu Jugovića iz Gospića. Jugović je inače predsjednika Gradskog odbora slijepih i slabovidnih, a osim što ga huligani nazivaju pogrdnim imenima, više puta su mu palili svijeću na vratima i prozorima, gurali silikone u bravu kako nebi mogao otključati vrata stana i sl.

L.O.