Gospić – Uoči 119. godišnjice smrti dr. Ante Starčevića izaslanstvo Ličko-senjske županije posjetilo je Spomen dom dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku te položilo spomen vijenac i zapalio svijeću ispred biste Oca Domovine u znak zahvalosti i štovanja života i djela velikog hrvatskog političara, ličkog domoljuba, pravaša i književnika.
Dr. Ante Starčević rodio se u Žitniku, kod Gospića 23. svibnja 1823. Umro je 28. veljače 1896. godine u Zagrebu, u 73-oj godini života. Sahranjen je prema vlastitoj želji, na groblju u zagrebačkim Šestinama.
Svojim političkim djelovanjem, osobito u drugoj polovici 19. stoljeća, jedan je od najvećih i najzaslužnijih osoba sveukupne hrvatske političke povijesti, a njegova nacionalna misao i danas je nazočna u hrvatskom političkom životu.
Za Hrvate dr. Ante Starčević jest ponos hrvatskog naroda koji je nadahnuo buduće naraštaje vjerom i snagom u slobodnu i samostalnu državu, u narod svjestan svojega povijesnog identiteta i kulturne snage.
Značaj Starčevićevog životnog puta i njegovog društveno-političkog djelovanja od posebne je bitnosti za Ličko-senjsku županiju te je Statutom Ličko-senjske županije utvrđeno da se upravo datumom rođenja dr. Ante Starčevića obilježava Dan Županije koji se svečano slavi kao županijski blagdan.
Ponosni smo što je OTAC DOMOVINE potekao iz našega kraja, naše Like, naše Ličko-senjske županije.

L.O./LSŽ