Obilježena 20.obljetnica 133.Otočke brigade HV

Na današnji dan 19.listopada prije točno 20 godina osnovana je 133. brigada HV-a koju je činilo 1.850 već prekaljenih bojovnika iza kojih je bilo nekoliko ključnih vojnih akcija.

Tom prigodom na sjećanje i obilježavanje obljetnice na Gradskom groblju Dubrava u Otočcu, u 10,00 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće od strane ratnih zapovjednika 133.brigade, župana Milana Jurković, gradonačelnika Otočca Marija Barković s zamjenikom Hrvojem Ostović, predsjednice GV Grada Otočca Slavkom Bogdanić, Policije – MUP-a RH, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, roditelja poginulih i samih učesnika brigade. Mirozov su svirali puhački orkestar DVD-a Otočac, kao i na kraju himnu “Lijep naša”.

Nastavak ispod oglasa

Molitvu i odrešenje grijeha predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije, koji se obratio prigodnim riječima i zahvalio svim poginulim braniteljima 133.brigade što su položili svoje živite za slobodu Domovine.

133. Brigadu su činili 3. pješačka bojna, mješoviti divizion, artiljerijski divizion, protuzračna obrana, inženjerijska satnija, mješovita oklopna satnija, izviđačko-diverzantski vod, vod …

Od osnutka 19. listopada 1991. do demobilizacije u listopadu 1995. godine kroz 133. brigadu HV-a prošlo je više od pet tisuća vojnika iz Gacke, Like, Primorja, otoka i Zagreba.

U 10,30 sati služena je Misa zadušnica za sve poginule iz 133.Brigade HV u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, a predvoditelj euharistije bio je mons.Tomislav Šporčić uz asistenciju don Jure Ladišića.

U svojim razmišljanjima mr.Šporčić je čestitao na obrani i Danu brigade svim zapovjednicima te lokalnom političkom vodstvu, te kazao da nastojimo činiti volju Božju i provoditi njegove zakone. Danas molimo za Domovinu kada se spominjemo ovakvih događaja. Domovina je naš dom, naša obitelj. Bez domova nema Domovine i nema obitelji, a ovo je prigoda da se molimo za naše domove i obitelji. Kada je u pitanju obrana naših obitelji ujedinimo se u ovo vrijeme kada je obitelj dosta napadana. Obitelj, Domovina i Crkva je osobni identitet svakog vjernika.

( b )