Obilježena 20. obljetnica Senjskog ogranka Matice Hrvatske

0

Dvadeseta obljetnica Ogranka Matice hrvatske u Senju obilježena je u okviru 14. Međunardonog savjetovanja tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija, koje je održano u Senju.

Oglas

Svečanosti su u Pučkom otvorenom učilištu M. C. Nehajeva među ostalim nazočili i potpredsjednici Matice hrvatske Stjepan Sučić i akademik Stjepan Damjanović, dožupan Ličko – senjske županije Milan Krmpotić, senjski Gradonačelnik Darko Nekić i predstavnici susjednih Ogranaka.

Uvodne riječi uputio je Mislav Bilović, aktualni predsjednik senjskog Ogranka Matice naglasivši kako Matica brine o hrvatskoj baštini  i promiče vrijednosti zajednice. Tako senjski Ogranak baštini kulturu i povijest Senja. Bilović je istaknuo kako Ogranak u Senju trenutno podržava dva projekta. Riječ je o izradi replike glagoljske tiskarske preše Blaža Baromića i monografiji grada Senja.

Iscrpno izvješće o radu Ogranka podnio je tajnik Milan Butković, istaknuvši među ostalim kako su u proteklom mandatu pod okriljem senjskog Ogranka izdana dva značajna djela. Radi se o knjizi „Senj-sunce grije, bura vije“ poznatog hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića, koja opisuje senjsku klimu tijekom cijele godine, a prikazuje utjecaj vremena na život u senjskom području. Drugo važno djelo je povijesna monografija koja nosi naziv „Senj – stradanja u drugom svjetskom ratu“, a napisala ju je grupa autora, članovi senjskog Ogranka Matice hrvatske.

Butković je zahvalio Gradu Senju na podršci u radu senjskog Ogranka Matice naglasivši kako se bez njegovih dotacija ne bi postigao ovako uspješan rezultat rada.

A.P.