Obilježena 24. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića

1

Na Plitvicama je danas obilježena 24. obljetnica stradanja prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i akcije „Plitvice“, u kojoj su obavljajući policijske zadaće očuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustanova, pravni poredak svoje države, uspješno izveli pripadnici postrojbi antiterorističke jedinice „Lučko“ i jedinice za posebne namjene „Rakitje“. Odana je počast i trajna zahvala kod spomen obilježja poginulom prvom redarstveniku Josipu Joviću i svim poginulim hrvatskim policajcima braniteljima.
Nazočnima se obratio zapovjednik akcije “Plitvice“ general zbora u mirovini Josip Lucić koji je pozdravio predsjednicu RH i vrhovnu zapovjednicu OS RH Kolindu Grabar Kitarović, obitelj prvog poginulog redarstvenika Josipa Jovića, izaslanika predsjednika Sabora RH saborskog zastupnika Franka Vidovića, izaslanika predsjednika Vlade RH i potp. Vlade RH ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, izaslanika ministra obrane general pukovnika Mirka Šundova, načelnika glavnog stožera OS RH Dragu Lovrića, izaslanika ministra branitelja Vinka Kovačića, izaslanstvo policije i glavnog ravnatelja Vladu Dominića, saborske zastupnike, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sa suradnicima, župana Ličko senjskog Milana Kolića, hrvatske ratne vojne invalide a posebno 100 postotnog invalida Đuru Glogoškog sa prijateljima iz Savske 66 i brojne druge …..Istaknuo je da 25 godina nakon agresije na Hrvatsku, te 20 godina od veličanstvenih operacija oslobađanja Domovine, operacije „Bljesak“ i „Oluja“, na 24 obljetnicu „Krvavoga Uskrsa“ i dalje branitelji moraju voditi borbe, ne borbe oružjem, nego borbe istinom o pravednom, obrambenom i oslobodilačkom, Domovinskom ratu.
– Nećemo dozvoliti da u zaborav odu hrabrost i žrtva hrvatskih policajaca i vojnika, cjelokupnog hrvatskog naroda koji je bio izložen agresiji. Ovdje na Plitvicama, 31. ožujka 1991. godine potekla je krv hrvatskih dragovoljaca i domoljuba, hrabrost i požrtvovnost pripadnika specijalnih postrojbi MUP-a „Rakitje“, „Lučko“ i „Kumrovec“ obasjala je Hrvatsku te potaknula tisuće mladića i djevojaka na žrtvu u Domovinskom ratu. Negiranje vrijednosti Domovinskog rata dostiglo je neslućene razmjere. Predstavnici poraženih ideja i velikosrpske ideje nasrću na invalide i kolicima, tko su ti koji imena prvog predsjednika Franje Tuđmana, Gojka Suška, Janka Bobetka, Blage Zadre, Andrije Matijaša, Damira Tomljanovića Gavrana i tisuće imena na mramornim pločama svih groblja Hrvatske i Bosne i Hercegovine smetaju. Kome smetaju imena ljudi koji su za Hrvatsku dali sve, svoj život. Kada se vrijeđa branitelje, ti nosioci mržnje zaboravljaju da su u obranu Domovine Hrvatske stalo i tisuće pripadnika drugih nacionalnosti, čija je Domovina bila Hrvatska. Okupivši se dostojanstveno na Plitvičkim jezerima mi ne slavimo rat i ratne tragedije nego sve one ljude koji su omogućili mir, slobodu i život u Domovini Hrvatskoj – kazao je general zbora u mirovini Josip Lucić.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović obraćajući se nazočnima istaknula je da danas, na obilježavanju 24 obljetnice događaja koji nas istovremeno ispunjava tugom i ponosom, danas kad imamo svoju državu, spomen na prvog poginulog branitelja redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet hrvatskog naroda ima veliki, ne samo simbol, nego i politički značaj.
kolindagrabarkitarović_drazenprsa_31032015-Današnjim prisjećanjem na žrtvu Josipa Jovića, prisjećamo se i svih hrvatskih redarstvenika, svih poginulih branitelja i svih žrtava Domovinskog rata koji su se hrabro borili da bi smo mi danas imali slobodnu, demokratsku i svoju Hrvatsku. Pogibija Josipa Jovića simbolizira sve buduće žrtve i sve ugasle živote branitelja koji su svoj život dali za Hrvatsku kasnije tijekom Domovinskog rata i koji su odlazeći u rat bili spremni poginuti za Domovinu. Hrabri branitelji, poput Josipa Jovića svoju žrtvu i nesebična herojska djela ugradili su u same temelje slobodne, europske države Hrvatske. Dragi branitelji, dragi članovi obitelji poginulih branitelja, hvala Vam na tome. Na poseban način danas se sjećamo i svih majki koje su u ratu izgubile svoju djecu. Majkama i obiteljima koje su nesebično dale svoje najdraže za hrvatsku slobodu dugujemo veliku zahvalnost, zato se i ovom prilikom zahvaljujem majci Mariji Jović, ali i svim majkama, suprugama i sestrama hrvatskih branitelja koji su spremno stali u obranu Domovine. Hrvatskog branitelja Josipa Jovića 26 ožujka ove godine posthumno sam odlikovala redom Nikole Šubića Zrinskog, čast mi je bila osobno uručiti prvo odlikovanje koje sam dodijelila njegovoj majci Mariji, stisnuti joj ruku, zagrliti je i zahvaliti joj. Odličja trebaju dobivati upravo ovakvi pojedinci, koji su svojom iznimnom ljubavlju prema Domovini svima nama omogućili sigurnost koju su imali u vlastitim domu, i to je najmanje što možemo za njih učiniti. I ovom vas prigodom pozivam na izgradnju zajedništva, solidarnosti i nesebičnog davanja bližnjemu te na požrtvovnost jedni prema drugima. Zajedništvo i sloga bili su naša najveća snaga i odlika u teškim i pogibeljnim vremenima. To nas je održalo kroz stoljeća, zajedništvo uvijek donosi pobjedu. U sjećanju na Krvavi Uskrs prije 24 godine, ali u ozračju velikog tjedna i nadolazećeg Uskrsa, pozivam vas da ne zaboravimo žrtvu Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za svoju jedinu i voljen Domovinu Hrvatsku i za svoj narod“ – kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.
Treba podsjetiti da je za samostalnost RH svoje živote dalo 755 policijskih službenika, preko 3600 ih je ranjeno a 31 policijski službenik još uvijek se vodi kao nestali.
Nazočne je u molitvi okupio generalni vikar u vojnom ordinarijatu Jakov Mamić.
Dražen Prša