Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih policajaca u Žutoj Lokvi

Povodom 30. obljetnice pogibije četvorice hrvatskih policajaca koje su na raskrižju magistralnih cesta na Žutoj Lokvi 24. kolovoza 1991. mučki iz zasjede ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi danas je na mjestu pogibije u Žutoj Lokvi, ispred spomen kapelice položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana je sveta misa u spomen na Dragutina Toljana, Milana Vranića, Vinka Krznarića i Zdravka Vukovića.

Svetu misu vodio je Brinjski svećenik velečasni Josip Tomljanović koji je održao prigodnu propovijed.

Nastavak ispod oglasa

Komemoracija u Žutoj Lokvi, uz nazočnost članova obitelji i najbliže rodbine poginulih hrvatskih redarstvenika, započela je odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u njihovu spomen.

Vijenac je položio i zapalio svijeću u spomen svojim poginulim kolegama Darko Murat, redarstvenik koji je toga kobnog 24. kolovoza 1991. godine teško ranjen jedini preživio podmuklu zasjedu srpskih paravojnih postrojbi i članovi obitelji poginulih redarstvenika.

Nakon tog su vijence i svijeće položili; izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, u ime Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Zoran Zdunić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry s pridruženim izaslanstvom, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić sa suradnicima, predstavnici općina i gradova te braniteljske udruge i brojni građani.

Nakon svete mise na Žutoj Lokvi izaslanstva MUP-a, Općine Brinje, svećenik Tomljanović i gosti još jednom su odali počast otkrivanjem spomen ploča i to: spomen ploču Milanu Vraniću ( 02.02.1968. – 24.08.1991.) u Brinju koji je svoj život dao na oltar domovine u 24.godini života otkrio je načelnik Zlatko Fumić i sin pokojnog Milana, Tomislav Vranić.
Spomen ploča u Križpolju otkrivena je u čast Vinka Krznarića (20.10.1958. – 24.08.1991.) otkrili su je načelnik Zlatko Fumić i sin pokojnog Vinka, Mile Krznarić. U Stajnici je otkrivena spomen ploča poginulim Zlatku Tomincu (20.04.1962. – 04.08.1995.) i Zdravku Vukoviću ( 03.07.1958. – 24.08.1991.) a uz načelnika Fumića spomen ploču su otkrili Zlata Tominac kći pokojnog Zlatka Tominca i Ante Vuković sin pokojnog Zdravka Vukovića.

-Žrtva ovih mladih ljudi ono je čime su nas obvezali zauvijek, zato zaslužuju da njihova imena nikada ne budu zaboravljena.
Hrabrost, srčanost, odanost, njihovo stradavanje, njihovi životi, kao trajni zalog, položen na oltar Domovine doprinijeli su ostvarenju stoljetnoga sna hrvatskoga naroda za vlastitom državom.
Zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost, i da žrtva koju su podnijeli iz ljubavi prema domovini ne živi u sjećanju samo njihovih obitelji, rekao je načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić.