Obilježena 75. obljetnica „Senjskih žrtava“

Uz prigodni program u kojem su sudjelovali učenici osnove i srednje škole i djeca iz Dječjeg vrtića „Travica“, u senjskoj ulici Potok na spomen – obilježje „Senjskih žrtava“ županijska delegacija na čelu sa zamjenikom župana Ličko – senjske županije Milanom Krmpotićem, delegacija Grada Senja predvođena zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Prpićem i delegacija Grada Gospića predvođena zamjenikom gradonačelnika Ivanom Biljanom, položila je vijence i upalila svijeće.

Ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović iznijela je povijesne činjenice o krvavom događaju, 9. svibnja 1937. godine, poznatim pod nazivom „Senjske žrtve“, kada je u Senju održana proslava Hrvatske seljačke stranke u čast utemeljenja hrvatskoga seljačkoga pokreta braće Radić i Matije Gupca. Naglasila je kako se na zboru, koji je organiziran na trgu Cilnica, okupilo oko 6000 ljudi iz Senja, Like, Krivog Puta, Podgorja, Vratnika, Krasna i otoka te kako je zbor protekao dostojanstveno uz domoljubne hrvatske pjesme što je za srpsku žandarmeriju bio dovoljan razlog da usred Senja napadne grupu mladića i djevojaka iz Gospića i da izravno u njih puca. Na licu mjesta ubijeni su: Katica Tonković, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Tomo Nikšić i Frane Jelača, a od zadobivenih rana kasnije su umrli i Petar Frković i Jakov Milković. Među ranjenima bili su i Ante Došen, Branko Milinković, Mile Biljan, Zlatko Vlahinić i Vlado Adžija.

Utemeljenjem Republike Hrvatske kao samostalne i neovisne države te inicijativom gradova Senja i Gospića, a na poticaj senjskog ogranka HDZ-a, 1991. godine skinut je veo šutnje i progovorena istina o ovom krvavom događaju. Tako je u znak sjećanja i trajne zahvalnosti na mjestu pogibije mladih Gospićana u Senju postavljena spomen – ploča gospićkoj mladeži i svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku.

Komemorativnom skupu prigodnim govorima obratili su se i vođe delegacija, a župni vikar Šimo Božić zazvao je božji blagoslov.

A.P.