Obilježena dvadeset i treća obljetnica pogibije Josipa Jovića

    PLITVIČKA JEZERA- Dvadeset i treća obljetnica pogibije redarstvenika Josipa Jovića okupila je članove njegove obitelji, suborce, prijatelje, predstavnike braniteljskih udruga i izaslanstva državnih i lokalnih institucija. Komemoracija je započela polaganjem vijenca obitelji Jović kod spomen obilježja u NP Plitvička jezera gdje je na „Krvavi Uskrs“  1991. pala prva žrtva u neovisnoj Hrvatskoj. Vijence je položio zajedničko izaslanstvo predsjednika RH, Vlade i Hrvatskog sabora. U ime domaćina Jovićevoj žrtvi su se poklonili župan Milan Kolić, predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić,bivši ravnatelj NP Plitvička jezera i član Županijske skupštine mr. sc. Branislav Šutić i predstavnici Splitsko-dalmatinske  županije. Govoreći o prvoj žrtvi Domovinskog rata svi su se govornici složili kako je riječ o najsvjetlijim događajima novije hrvatske povijesti, na čijim se temeljima stvorila moderna Hrvatska. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić posebno je pozdravio bivše pripadnike specijalnih postrojbi Lučko i Rakitje koji su sudjelovali u oslobađanju Plitvičkih jezera od paravojnih postrojbi  tzv. Krajine.

-Danas odajemo počast Josipu Joviću, ali i svim žrtvama palim u obrani RH. Policija je tada bila u prvim redovima obrane što mi, pripadnici MUP-a, uvijek ističemo sa zahvalnošću i ponosom. Zajedništvo, odlučnost, domoljublje, hrabrost-to je obilježilo Domovinski rat, ali i branitelji kakav je bio Josip Jović i tisuće drugih žrtava. Ovo je mjesto gdje odajemo počast Josipu, prvoj žrtvi. Nitko ne može uzeti ponos i slavu svim hrvatskim braniteljima, onima koji su pali u toj borbi, kao ni onima koji su dosanjali slobodnu Hrvatsku. Hvala svima koji su sudjelovali u obrani Domovine i  nikada se nisu žalili u borbi za ostvarenje toga cilja, rekao je ministar Ostojić. Riječi molitve predvodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

Od visokih predstavnika političkih stranaka na komemoraciji je sudjelovao samo predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s najbližim suradnicima. Upitan od strane novinara za stav prema novim aferama vezanim uz plagijate na Visokoj policijskoj školi Karamarko je ponovio kako je HDZ za sada jedina politička stranka koja je procesuirala neke svoje članove.

-Ili su procesuirani ili su suđenja  u tijeku i mi iskreno podržavamo pravnu državu. Svi koji su na bilo koji način zlouporabili svoje funkcije moraju za to i odgovarati. Vidite kako se svakoga dana otkrivaju nove ili  stare afere drugih političkih stranaka, ali se o tome manje govori. Lideri Kukuriku koalicije se od toga distanciraju, kažu da to nije njihov posao. Prema aferama u svojim redovima imaju jedan sasvim drugi odnos, nego prema drugima. Mnoge su afere željeli pospremiti pod tepih, ali  se ništa ne može sakriti i to je dobro. Nemojte se ljutiti  što neću biti opširniji. Danas sam se došao pokloniti žrtvi Josipa Jovića i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Zato vas molim za razumijevanje. Ovo je za sve nas sveto mjesto, a Krvavi Uskrs događaj kojemu se moramo duboko pokloniti, rekao je T. Karamarko novinarima.

U čast današnje komemoracije branitelji s otoka Raba tijekom tri dana pješice su stigli u Plitvička jezera i pri tom prevalili put dulji od 100 km. Osam maratonaca, pripadnika Udruge specijalne policije iz Karlovca, jučer poslije podne započeli su utrku  i pretrčali dionicu od   87 km,. Jutros, netom prije službenog početka komemoracije, dotrčali su  na skup noseći državne zastave i zastave svoje postrojbe.

L. O.