Obitelj Rukavina dobila električnu energiju putem solarnih kolektora

Otočac – Grad Otočac i  tvrtka OPM koncept d.o.o. iz Zagreba  zajedničkom suradnjom omogućili su  obitelji  Vladimira i Slavice Rukavine iz Hrvatskog Polja, zaseok Plase, postavljanje i stavljanje u upotrebu Otočnog solarnog sustava na krov obiteljske kuće a koji će obitelji Rukavina omogućiti korištenje električne energije putem sunčeve energije. Opskrba električnom energijom za obitelj Rukavina bila je dugogodišnji  problem za koji se do sada se nije moglo iznaći adekvatno rješenje. Odlukom  gradonačelnika Grada Otočca Maria Barkovića  Grad Otočac snosio je troškove opreme i prijevoza Otočnog solarnog sustava u iznosu od 8.325,00 kuna dok je tvrtka OPM Koncept osigurala njegovo besplatno montiranje . Danas su gradonačelnik Mario Barković i regionalni voditelj tvrtke OPM Koncept d.o.o. Igor Boni simbolično u funkciju pustili otočni solarni sustav za proizvodnju električne energije čime je u domu obitelji Rukavina zasvjetlilo trajno svjetlo.

U stvari 43 godine čekam da mi zasvijetli svijetlo u kući a da ne moram paliti agregat sa sat dva. Što da vam kažem, stavite se u moju situaciju i pomislite kako bi se vi osjećali da dobijete trajniji vid struje, odnosno električne energije, da vam djeca mogu pogledati televizor ili napuniti baterije za mobitel, kazao je Vladimir Rukavina koji sa suprugom Slavicom i troje djece živi u podvelebitskom selu Plase, udaljenom od Švice, većeg naseljenijeg mjesta 8 km.

Nastavak ispod oglasa

Radost u domu Rukavina još je veća kad se doda da žive od rada na zemlji, te da nemaju stalna primanja.

– „ uspjeli smo za Božićne i novogodišnje blagdane obradovati i razveseliti obitelj Rukavina i osigurati im električnu energiju putem solarnih kolektora. U ovom djelu nema nisko naponske mreže za koju bi trebalo iznaći 1,2 milijuna kuna kako bi se izgradila trafostanica  i niskonaponska mreža, tako da je ovo kvalitetno rješenje osiguranja električne energije za tu obitelj. Ovaj program mi smo prihvatili kad smo počeli razgovarati o solarnim kolektorima tako da će mo na pet objekata u vlasništvu grada Otočca staviti solarne kolektore. Podsjećam da je uostalom potpisan i sporazum gradonačelnika da će mo osigurati energetski učinkoviti napredak odnosno život, smanjiti potrošnju električne energije a time i emisije CO2 u zraku te se pridružiti naprednim europskim gradovima“ – kazao je gradonačelnik Otočca Mario Barković.

Otočac je prvi grad u Ličko senjskoj županiji koji je prepoznao obnovljive izvore energije i prvi je krenuo s nama u akciju solarnih elektrana. Iako mi je bilo teško povjerovati da danas postoje obitelji koje žive bez struje, kad sam došao ovamo uvjerio sam se da je to ipak istina. Otočni solarni sustav puni se preko solarnih panela, preko 48 vati, koje za vrijeme svijetlosti dana energiju pohranjuju u baterije. Ovaj sustav zadovoljit će osnovne životne potrebe za obitelj aRukavina a u budućnosti taj se sustav može nadograđivati, kazao je regionalni voditelj tvrtke OPM Koncept d.o.o. Igor Boni.

Dražen Prša