Ličko-senjska županija objavila je Javni natječaj poduzetnicima na podnošenje zahtjeva za kreditiranje iz Programa „Kreditom do uspjeha 2014“ Mjera 1.-„Kreditom do konkurentnosti“, a sve temeljem Programa poticanja razvoja malog gospodarstva Ličko-senjske županije 2014. – 2020. godine.

Posebna pogodnost kreditne linije je povoljna kamatna stopa koju subvencionira Ministarstvo poduzetništva i obrta (1% za uslužne i 2% za proizvodne djelatnosti), Ličko-senjska županija (1%) i gradovi Gospić, Novalja i Senj te općine Plitvička Jezera, Perušić i Lovinac s po 1%.

Korisnici kredita i sredstava subvencije kamata na poduzetničke kredite su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva, obrti te profitne ustanove koji ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu, a čiji je poduzetnički projekt u skladu s popisom djelatnosti prema izvatku iz Nacionalne klasifikacije djelatnosti koji je uz Javni natječaj objavljen na web stranici www.licko-senjska.hr.

Krediti se realiziraju u suradnji s Privrednom bankom Zagreb d.d., a dodjeljuju se u rasponu od 100.000,00 kn do 5.000.000,00 kn za sljedeće namjene:

  • kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata (stanovi isključeni),
  • kupnja nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme,
  • obrtna sredstva do 20% (za projekt iz uslužne djelatnosti) i do 30% (za projekt iz proizvodne djelatnosti) iznosa ukupno odobrenog kredita
  • kamatna stopa od 2% do 4,5% ovisno o djelatnosti i lokaciji na koju poduzetnik ulaže.

Rok otplate kredita je do 10 godina uz poček do 2 godine. Uz uobičajene instrumente osiguranja u kreditnom poslovanju banke, poduzetnici mogu koristiti jamstvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO-a) te Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji utemeljenog pri Razvojnoj agenciji Ličko-senjske županije – LIRI.

Zahtjevi se podnose Povjerenstvu za provedbu postupka javnog natječaja na provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014“ Mjera 1.-„Kreditom do konkurentnosti“ – osobno ili poštom na adresu:  Ličko-senjska županija, Upravni odjel za gospodarstvo, dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić s naznakom “Kreditom do uspjeha 2014”.

Detaljnije informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvu na tel. 053/588–287 i Razvojnoj agenciji Ličko-senjske županije LIRI na tel. 053/658–009. Rok za podnošenje zahtjeva je do iskorištenja kreditnog potencijala.

L.O./LSŽ