Obljetnica Bilajske tragedije

Na današnji dan 1983. godine dogodila se najteža prometna nesreća u povijesti Like i Hrvatske.  U rano jutro oko 06,15 sati školski autobus je u maglovito  svitanje ogrnuto na neoznačenom pružnom prijelazu  u Bilaju udario  putnički vlak. U  strašnoj tragediji poginulo je 26 ljudi, mahom srednjoškolaca i radnika koji su toga jutra hitali u školu ili na posao.

Na mjestu ove tragedije lani je postavljen okrugli spomenik nazvan „Krug života“ s uklesanih 26 imena poginulih iz sela Mogorić, Vrebac, Barlete i Bilaj. Za duše poginulih zajedno s okupljenima molio je bilajski župnik fra. Domagoj Jelača. Uz članove obitelji poginulih vijenac je položio župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, kao i brojni mještani ovoga kraja.

Nastavak ispod oglasa

Ustrajni gospićki maratonac Mića Župan također je nazočio ovoj komemoraciji. On svoja sudjelovanja na brojnim sportskim natjecanjima uvijek simbolički namijeni poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Bilajske tragedije.

L.O.