Na današnji dan prije 74 godine partizanske vlasti su na groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću strijeljale časnu sestru Žarku Ivasić, redovnicu Družbe sestara milosrdnica. Dogodilo se to nakon višemjesečne psihičke torture i batinanja u gospićkom zatvoru i tzv. Stanici narodne milicije. Časnu sestru Žarku je tzv. Narodni sud u Gospiću osudio na smrt, zajedno sa još pet časnih sestara. Po ustaljenoj navici takvih sudova presude su izrečene „narodnim neprijateljima“, iako za tobožnja nedjela nije postojao niti jedan dokaz, niti jedno priznanje.

Žarka Ivasić rođena je Krašiću 18. studenoga 1908. Posvetila se radu s bolesnicima te je djelovala u bolnicama u Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, a od 1939. u Otočcu, sve do 1943. godine. U noći s 13. na 14. rujna 1943. ustaše predvođene  Delkom Bogdanićem zauzele su Otočac i pri tome u bolnici ubili partizanske ranjenike. Partizani su tad nepravedno optužili časne sestre da su ih one prokazivale i tako sudjelovale u zločinu. 

U kolovozu 1945. tri puta je preslušana do podizanja optužnice 28. siječnja 1946 godine. Suđenje je započelo 7. veljače 1946. Nakon pravosudne lakrdije, sa č.s. Žarkom osuđene su i Verena Fostač, Eutihija Novak, Hubertina Džimbeg i Celestija Lucija Radošević.

Svjedoci toga suđenja isticali su kako je u pitanju bio pravosudni cirkus prepun mržnje prema svemu što je hrvatsko i katoličko, a predvodio ga je nemilosrdni partijski sudac Marko Vujnović. Sestra Žarka  je kao prvooptužena osuđena je na kaznu smrti vješanjem, a ostale časne sestre na kaznu smrti strijeljanjem.

Nakon žalbi presuda sestri Žarki preinačena je na smrtnu kaznu strijeljanjem, a ostale sestre osuđene su na po 20 godina zatvora s prisilnim radom. U četiri sata ujutro, 16. svibnja 1946. godine časna sestra Žarka Ivasić strijeljana je uz vanjski zid groblja Svete Marije Magdalene. U smrt je otišla uz „Očenaš“ i „Zdravo Marijo“.

Komunisti su tijekom dvije poratne godine na prostoru od groblja do zgrade gimnazije objesili, strijeljali i zaklali više od tisuću zarobljenika, među kojima i mnoštvo civila  bez ikakve dokazane krivnje. Posmrtne ostatke žrtava  bacali su u masovne groblice nedaleko od groblja, po brojnim rovovima i jamama u okolici Gospića. Od organizatora i egzekutora nitko do danas nije odgovarao za ove svirepe i nezamislive zločine počinjene „u ime naroda“!

Povodom ove tužne obljetnice u gospićkoj katedrali će biskup mons. Zdenko Križić ove subote predvoditi svetu misu s početkom od 18 sati. Na zadnjem počivalištu mučenice č.s. Žarke Ivasić od 17 sati će se pomoliti tajnik biskupa preč. Mišel Grgurić.

M.S.