Obljetnica pogibije Zdravka Špalja –Papundeka

Članovi Udruge branitelja Uskok Senj s obitelji poginulog branitelja, suborcima iz HOS-a te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Senja Željkom Tomljanovićem položili su vijence i zapalili svijeće na mjesnom groblju Krivi Put u povodu obljetnice junačke pogibije zapovjednika HOS-a u Bogdanovcima, Zdravka Špalja –Papundeka. Zdravko Špalj Papundek pripadnik je legendarne postrojbe HOS-a koja je dragovoljno krenula put vukovarskog pakla i koja je u Domovinskom ratu pretrpjela enormne ljudske gubitke.
Poginuo je 13.10.1991. godine u Bogdanovcima štiteći svojim životom izvlačenje zapovjednika Vukovara Mile Dedakovića-Jastreba, koji se izvlačio iz opkoljenog Vukovara u Vinkovce, gdje je trebao organizirati proboj u Vukovar. Njegova je pogibija više nego herojski čin.
O hrabrosti i ustrajnosti bojovnika HOS-a svjedoči i zapažanje zapovjednika drugih postrojbi ZNG-a, kao npr. ono generala Jelića: „Najteže kod postrojbi HOS-a bilo je upravo mijenjanje njihova moralnog kreda koji nije priznavao uzmak, tj. povlačenje, makar za posljedicu imao stradavanje cijele postrojbe”. Od ukupno 58 pripadnika te postrojbe, samostalne satnije HOS-a  Vukovar, 28 ih je poginulo u Vukovaru ili oko njega (ili zbog posljedica ranjavanja ili boravka u logoru), a većina ostalih više je puta ranjavana tijekom borbi u listopadu i studenome i može se kazati da je zapravo riječ o postrojbi s vjerojatno najvećim gubicima u ratu u kojoj je više od pola ljudi poginulo.
Nije nam poznat slučaj da su HOS-ovci učinili bilo koji nevojnički čin (ubojstvo, krađu, palež i rušenje ili druge zločine), a kamoli da su osuđeni za ratne zločine. Moramo napomenuti da su u svojoj postrojbi  u Vukovaru pod oružjem imali Srbe, Crnogorca, Muslimana i Francuza. Nažalost, već više od 25 godina mediji ignoriraju postojanje HOS-a, konkretno čak i ovu uistinu nevjerojatnu i herojsku priču iz obrane Vukovara. U nekoj drugoj državi, ovi bojovnici, dakle dragovoljci koji nisu u opsadu Vukovara pošli kao profesionalci ili zbog mobilizacije, bili bi heroji.
Preživjeli HOS-ovci skromni su i samozatajni i ti će momci biti sretni ako katkad upalimo svijeću 18. studenoga za njihove poginule i nestale suborce.
UDRUGA BRANITELJA USKOK SENJ/ FOTO: UDRUGA BRANITELJA USKOK SENJ