Obnova crkve sv. Duha

Lijepi ljetni dani u Općini Brinje svake se godine koriste  za različite vrste radova na uređenju okoliša, sanaciju nerazvrstanih putova i obnovu već postojeće infrastrukture.

Tako su trenutno u tijeku su radovi na obnovi crkvice sv. Duha, u zesoku Pađeni u Letincu. Zahvaljujući inicijativi općinskog načelnika Zlatka Fumića i  župnika vlč. Peje Ivkića, crkva će dobiti novo uljepšano ruho. Crkva sv. Duha u šumi iznad sela Letinac nalazila se u lošem i derutnom stanju i nije bilo moguće vršiti bogoslužje u njoj. Nakon što su pretprošle jeseni djelatnici Općine Brinje zaposleni u programu Javnih radova uredili kompletni okoliš oko crkvice i pročistili put od crkve sv. Duha do kapelice sv. Roka tik ispod crkve, mise za blagdan Duhova služile su se ispred crkvice, a sada će se zahvaljujući obnovljenom ruhu,  mise služiti u crkvi.

Nastavak ispod oglasa

Izvođač radova na crkvi je tvrtka BAB d.o.o. iz Otočca, a troškovi kompletne sanacije koja uključuje demontažu, tesarske, betonske, armiračke, zidarske, limarske i stolarske radove  iznose 100.000,00 kn.

Općina Brinje sufinancira obnovu crkve sv. Duha sa 30.000,00 kn, dok je ostatak sredstava za obnovu   osigurala Gospićko-senjska biskupija, te župa Letinac.  Osim tog, važan kotačić u obnovi su i privatni donatori bilo donacijom materijalnih sredstava ili svojih usluga. Jedan od većih donatora je Šumarski fakultet u Zagrebu koji je donirao 15 kubika drvene građe koja je iskorištena za obnovu krovišta.

Vlč. Pejo Ivkić zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pripomogli obnovu crkve  sv. Duha i tako je spasili od zaborava.

Ana Manjerović