Paušalne procjene kažu da se oko biznisa s instrukcijama, koje u više od 50 posto slučajeva vode srednjoškolski i sveučilišni profesori, vrti oko 40 milijuna kuna godišnje. No, ta je kalkulacija vrijedila prije uvođenja državne mature. A tek tu je biznis počeo jačati, donosi Jutarnji.hr.

Riječ je o novcu koji nigdje nije evidentiran i na koji profesori i studenti koji daju instrukcije ne plaćaju nikakav porez. Iako je nastavnicima strogo zabranjeno davati instrukcije svojim učenicima, na žalost ima i takvih primjera (prema istraživanju 0,5 posto učenika instrukcije uzima kod vlastitih nastavnika).

Knjiga “U sjeni: privatne instrukcije u obrazovanju”, pisana dvije godine uoči prve državne mature u Hrvatskoj, dala je točnu prognozu: uvede li se matematika kao obavezan predmet za sve učenike na državnoj maturi, doći će do dramatičnog porasta pojave instrukcija. Njezini autori Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić 2007. su upozoravali da su privatne instrukcije ozbiljan problem. Razradili su i modele regulacije tzv. obrazovanja u sjeni, no ispalo je da su pisali u vjetar.

Svaki drugi srednjoškolac u Hrvatskoj koristi povremeno, kontinuirano ili “last minute” instrukcije, što je slično kao u, primjerice, Slovačkoj, čiji je obrazovni sustav tek pet mjesta iznad hrvatskoga prema posljednjem PISA istraživanju. Podatkom da 56 posto srednjoškolaca uzima instrukcije daleko smo od situacije jedne Austrije, Njemačke, kamoli Finske, čijih se manje od pet posto srednjoškolaca odlučuje za plaćanje nadoknade znanja. Najviši postotak instrukcija i dalje odlazi na matematiku; PISA nam je pokazala da čak 33 posto 15-godišnjaka ima problem s matematičkom pismenošću.

– Hrvatska obrazovna politika uporno ignorira pojavu privatnih instrukcija iako se o toj pojavi piše i istražuje na svjetskoj razini. Postoje brojni mehanizmi kojima se može utjecati na pojavu, a osnovni i najteži je povećanje kvalitete službenoga sustava obrazovanja te veća individualizacija u poučavanju i učenju – tvrdi Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja.

Nerijetko se događa i da nastavnik iz jedne škole prolaznu ocjenu iz svog predmeta jamči samo ako učenik uzme instrukcije kod točno određene osobe. Na internetskim stanicama na kojima se oglašavaju instruktori izvješene su čak i liste popularnih instruktora, no komentari o njihovu radu vrlo su različiti. Dok ih jedni hvale kao uspješne i kvalitetne te vrlo strpljive osobe koje vas mogu puno toga naučiti, drugi o njima pišu sve najgore. Naime, očito da isti profesori ne pokazuju jednaku zainteresiranost za svog učenika u razredu i za onoga koji im je platio privatni sat poduke.

Kakva je situacija s “obrazovanjem u sjeni” na području naše županije ostaje da vidimo u danima koji dolaze…

L.O./Jutarnji.hr