Obrazovanje završilo 12 pomoćnih kuharica i kuhara

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Gospić  okončan je seminar stručnog osposobljavanja za zanimanje pomoćnog  kuhara. Jučer je održana dodjela Uvjerenja za 12 nezaposlenih osoba koje su uspješno završile program stručnog osposobljanja. Program obrazovanja iz djelatnosti ugostiteljstva pohađale su nezaposlene  osobe koje su sve uspješno završile osposobljavanje.

Program obrazovanja za pomoćnog kuhara  HZZ PU Gospić proveo je se u suradnji sa obrazovnom ustanovom „Ivora škola informatike“ iz Varaždina.  Nezaposleni su pohađali programe obrazovanja koja odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima i razini obrazovanja, a obrazovne ustanova odabrana je temeljem provedenog postupka Javne nabave. Praktični nastava kao dio obrazovanja provedena je u dva restorana na području  Gospića.

Nastavak ispod oglasa

Troškovi ovoga obrazovanja u potpunosti su financirani kroz program Mjera aktivne politike zapošljavanja uključujući literaturu, zaštitnu odjeću i opremu. Polaznici  su tijekom obrazovanja ostvarivali pravo na novčanu pomoć, putne troškove koji su im isplaćeni razmjerno broju dana provedenim na nastavi kao i troškove liječničkih pregleda koje je u potpunosti financirao Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U ovome ciklusu obrazovanja nezaposlene osobe su usvojile potrebna znanja i vještine koje će im značajno povećati konkurentnost na tržištu rada. Jedan broj novih pomoćnih kuhara i kuharica već se zaposlio, a za drugi  dio očekuje se posao kod poslodavaca u Ličko-senjskoj županiji, kao i u predstojećoj turističkoj sezoni na širem području Hrvatske. Svakoga mjeseca se u biltenima HZZZ među deficitarnim kadrovima na tržištu rada, između ostalih, učestalo pojavljuje zanimanje pomoćnih kuhara.

L.O.