Očekuje nas hladno jutro!

Pixabay

I u utorak ujutro diljem kontinentalne Hrvatske računajte na minuse, srećom za mnoge, manje od ovih na početku tjedna, kakvih u mnogim mjestima nije bilo još od potkraj siječnja, a vozači u unutrašnjosti, bez garaže – i na struganje vjetrobranskih stakala. I na mjestimičnu poledicu, i to ne samo zbog niske temperature nego i zbog mjestimičnih slabih oborina koje će se smrzavati na podlozi. Sredinom tjedna bit će stabilnije i toplije, na Jadranu katkad čak i vedro. Od četvrtka pak ponovno južina i sve češća kiša, u petak i obilnija, pa bura. A s tim novim zahladnjenjem na kopnu će ponovno biti i snijega. Promjena napretek!

Osim u noći, i tijekom utorka će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti slabih oborina u malim količinama. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a temperatura zraka ujutro od -4 do 0 °C, poslijepodne 3 do 6 °C, javlja HRT.

Podjednake vrijednosti mjerit će se i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu će pri tlu ponovno biti oko -10 °C. Uz promjenljivu naoblaku tijekom dana još samo ponegdje može biti slabe oborine. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito u Karlovačkoj županiji te još češće u gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre, gdje će oblaka i u noći, a i tijekom dana biti manje nego u sjevernijim krajevima. Uz slab vjetar temperatura će ujutro biti oko -6 °C, uz obalu sjevernog Jadrana uglavnom 0 do 5 °C, a poslijepodne 10 do 13 °C, u gorju oko 4 °C.

I u Dalmaciji će biti toplije nego u ponedjeljak, i sunčano, katkad čak i vedro, ujutro u unutrašnjosti uz mjestimičnu maglu. Puhat će ponegdje umjeren, prema otvorenome i jak sjeverni vjetar i bura.

Još vjetrovitije i valovitije bit će na jugu Hrvatske, uz također većinom sunčano vrijeme, tijekom kojeg će temperatura zraka od jutarnjih 2 do 6 °C, u unutrašnjosti i samo oko -1 °C, poslijepodne doći do vrijednosti između 10 i 13 °C.

Sredinom tjedna bit će toplije, osim u područjima s dugotrajnom maglom. Pritom će u srijedu i veći dio četvrtka biti suho, uz sve izraženiju južinu, a zatim slijede nove oborine, i to najprije kiša u gorju, do kraja petka gotovo diljem unutrašnjosti. Navečer i u noći na subotu, uz pad temperature, snijeg je u gorju gotovo siguran, uz stvaranje novog pokrivača, a u subotu je vrlo vjerojatno ponovno padanje snijega i u nekim nizinama.

I na Jadranu u srijedu stabilno, čak i pretežno vedro, uz porast temperature, a od četvrtka ponovno oblačnije, mjestimice i uz moguću sumaglicu, pa i maglu. Malo kiše već u četvrtak može pasti na sjevernom dijelu, a u petak, uz umjereno i jako, ponegdje i jače jugo i južni vjetar, vrlo je velika vjerojatnost za ponegdje i obilniju kišu praćenu grmljavinom. A u subotu će nevolje nekima ponovno prouzročiti bura, na sjevernom dijelu i olujna.

Stoga na Jadranu u utorak i srijedu uživajte u vedrini, ponegdje i tišini, a u prometu osobito pripazite ove noći i tijekom utorka u sjevernim kopnenim krajevima.

L.O.