GOSPIĆ – Nedjelja je u Hrvatskoj započela promjenljivo – gotovo posvuda je bilo oblaka, a ponegdje i kiše, dok je u najvišim predjelima bilo i snijega. Na širem području Like pada kiša, dok susnježica i snijeg padaju samo u višem gorju.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nastavku nedjelje bit će pretežno oblačno mjestimice s kišom, a u gorskim predjelima, ponajprije u Gorskome kotaru, i snijegom. Ponegdje obilnije oborine, osobito u Dalmaciji gdje su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a u Slavoniji jugoistočni. Na Jadranu jako i olujno, prema otvorenom moru orkansko jugo, a na sjevernom dijelu okretat će na jaku buru. Maksimalna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8, u gorju malo niža, te na Jadranu između 9 i 14°C.

Meteoalarm je za Gorski kotar i Liku izdao žuto upozorenje zbog snijega, kojega bi moglo napadati do 35 centimetara. Za srednju i južnu Dalmaciju izdana su narančasta upozorenja zbog obilne kiše, ali primarno zbog orkanskih udara juga. Vjetar bi, prema najavama, na mahove mogao puhati do 130 kilometara na sat.

Za sjeverni Jadran vrijedi žuta uzbuna zbog bure koja bi na mahove mogla puhati brzinom od 65 kilometara na sat.

-

L.O./DHMZ