Foto: HRT

U idućim danima očekuje nas sunčanije i toplije vrijeme nego početkom ovoga tjedna, a i na njegovom kraju. No, ni u srijedu i četvrtak posvuda neće biti suho – malo kiše u mnogim će krajevima, osobito sjevernim, pasti u noći na srijedu i ujutro, a tijekom oba su dana, napose poslijepodne, kratkotrajni lokalni pljuskovi najvjerojatniji u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Zoran Vakula za HRT piše da se pritom ne smije isključiti ni mogućnost svojevrsnog nebeskog podsjećanja na godišnjicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. Najava nove promjene vremena bit će blagi pad tlaka te jačanje jugozapadnjaka u unutrašnjosti i juga na Jadranu.

Od petka će ponovno biti oblačnije, uz sve nepovoljnije biometeorološke prilike, te na Jadranu uz jako, mjestimice vjerojatno i olujno jugo, a i kiša će biti sve češća, gdjekad i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Za vikend većinom još kišovitije i ponovno hladnije, osobito u nedjelju, tijekom koje je u gorju opet velika vjerojatnost snijega, a i umjerenog i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra u unutrašnjosti, te na sjevernom dijelu Jadrana jake i olujne bure, na udare možda čak i orkanske.

Jake i olujne bure, mjestimične kiše, u gorju i snijega vjerojatno će biti i na početku novoga tjedna, a prema njegovoj sredini opet stabilnije, mirnije, sunčanije i toplije, znatno primjerenije početku svibnja nego tijekom njegovog prvog vikenda.

Srijeda – djelomice sunčano i toplije, ali posvuda ne i suho

Detaljniju prognozu za sljedeće dane pripremila je meteorologinja Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a. “I u srijedu ujutro će na istoku zemlje još ponegdje biti kiše, a zatim će se naoblaka djelomice raskinuti pa su poslijepodne moguća i sunčana razdoblja, ali i dalje uz mogućnost za poneki pljusak. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.”

“Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku. Mjestimice je moguć kratkotrajan pljusak, uglavnom poslijepodne. Vjetar većinom slab sjeverozapadni i sjeverni.”

“U gorskim krajevima promjenljivo oblačno, pa je ponegdje moguća kiša ili lokalni pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, uz slab sjeverozapadni vjetar i malo valovito more. Temperatura u gorju ujutro oko 5 °C, danju oko 15 °C, a uz more jutarnja od 10 do 12 °C, dnevna 18 ili 19 °C.”

“Toplije nego u utorak bit će i u Dalmaciji, i pritom uz obalu i na otocima većinom sunčano, dok će osobito u unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku biti mjestimičnih pljuskova s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak, more biti malo do umjereno valovito, a vidljivost dobra.”

“I na jugu Hrvatske će uz obalu biti više sunčanog vremena, a u unutrašnjosti i na krajnjem jugu uz promjenljivu naoblaku treba računati na poneki pljusak s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 8 do 12 °C, a dnevna od 16 do 19 °C.”

I u četvrtak još toplije i barem djelomice sunčano, ali ne i stabilno. Od petka južina, oblačnije, kišovitije

“I u četvrtak na kopnu djelomice sunčano i još toplije. Vjerojatnost za pljuskove tada će biti najmanja. U petak sve oblačnije, uglavnom poslijepodne mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, a zapuhat će i umjeren jugozapadni vjetar. Za vikend i početkom sljedećega tjedna oblačnije, kišovitije i svježije.”

“Na Jadranu u četvrtak barem djelomice sunčano te još malo toplije. Lokalno može biti kratkotrajnih pljuskova, većinom na sjevernom Jadranu. Sjeverozapadnjak će oslabjeti i poslijepodne okrenuti na jugo. U petak promjenljivo, mjestimice uz pljuskove. Jugo će jačati, a s njim će za vikend stići i nova kiša i osvježenje”, prognozirala je Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

L.O./DHMZ/HRT