Očitovanje gradonačelnika Grada Otočca na priopćenje Kluba vijećnika iz redova stranke LiPO

Nakon što  je Klub vijećnika iz redova stranke LiPO danas uputio priopćenje za medije u kojem je izrazio svoje negodovanje zbog održavanja elektroničke sjednice Gradskog vijeća Grada Otočca, gradonačelnik Goran Bukovac  odlučio je javno reagirati. U nastavku dostavljamo njegovo očitovanje.

„Tijekom protekla tri mjeseca, koliko obnašam dužnost gradonačelnika Grada Otočca, itekako sam svojim djelovanjem pokazao da sam spreman otvoreno i transparentno komunicirati s javnošću. Stoga mi nije nikakav problem odgovoriti na sva pitanja koje  mi je danas stranka LiPO uputila posredstvom lokalnih medija. Ipak, moram reći da me iznenađuje što svoja pitanja, kao i nezadovoljstvo zbog elektroničke sjednice nisu uputili tijekom proteklog tjedna, već su čekali posljednji dan, ne bi li prvenstveno diskreditirali rad gradskih službi, kojima su taj zahtjev trebali podnijeti. Svi potpisani vijećnici stranke LiPO su više godina aktivni u gradskoj politici te jako dobro poznaju procedure i poslovnik rada Gradskog vijeća. Isto tako, trebali bi znati i da je o osnivanju Kluba vijećnika potrebno obavijestiti predsjednika Vijeća g. Tina Ostovića, u roku od sedam dana od osnivanja, sukladno Poslovniku Gradskog vijeća i člancima 28., 29.,30., 31. i 32. što oni nisu napravili.

Aktualni sat nije ukinut, već nije bio predviđen dnevnim redom današnje sjednice. U pravilu, aktualni sat se održava, ali i ne mora. Time nije prekršena nijedna odredba Poslovnika. Odbor za proračun nije ukinut, a nisu ni imenovani novi članovi tog odbora te će se o tome raspravljati na nekoj od narednih sjednica. Izvođač radova, Lika ceste nije u predviđenom roku započeo izgradnju, odnosno, asfaltiranje ceste za Humac. Smatramo da je u ovome trenutku prioritetnije asfaltirati nastanjene ulice te će realizacija tog projekta nakon razgovora sa izvođačem i razmatranjem njegovih razloga za neizvršenje ugovora biti nastavljena ili prekinuta.

Izgradnja šetnice od samog početka nije provedena prema projektu, odnosno trasa šetnice izmaknuta je za 10-ak metara na znatno lošiji teren pa je to pitanje na koje bi g. Kostelac i kolege iz LiPO morali sami odgovoriti.  Za taj je projekt bilo predviđeno 639 100 kn s uključenim PDV-om. Međutim, u projektu nisu predvidjeli pripremne radnje stabilizacije terena na izmaknutoj trasi za postavljanje asfalta pa je izvođač radova tražio odobrenje dodatnih troškova koji bi iznosili preko 200 000 kn, kako bi mogao izvršiti sve neophodne građevinske radove koji prethode asfaltiranju. S obzirom na to da bi se trošak projekta time povećao na otprilike 900 000 kn, projekt je, sukladno pravilniku,  izmijenjen te je postavljen tampon. Projekt je zaključen 10. rujna 2021. te je na njega ukupno potrošeno 436.000 kn s PDV-om, što je manje nego što je prvotno bilo predviđeno. Kompletna dokumentacija o postupku javne nabave predana je Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na odobrenje za povlačenje sredstava Europske unije.

Ne postoji projekt „Uzimanja vode iz rijeke Gacke“, ali postoje ideje da bi u sklopu projekta HES 2 došlo do razdvajanja hidroenergetskog sustava HE Senj/HE Senj 2 iz sustava vodoopskrbe kojim upravlja Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. iz Senja.  Gospodin Kostelac je jako dobro upoznat sa sporazumom koji su u njegovoj nazočnosti potpisali nositelji spomenutog projekta, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda te Vodovod Hrvatsko primorje- južni ogranak te bi morao znati da građani otoka Paga i Raba, dobrog dijela Primorja i Senja i sada dobivaju vodu iz rijeka Gacke i Like. Svi navodi koji se proteklih mjeseci šire u kuloarima, o nekakvoj krađi Gacke su ozbiljno uznemiravanje građana Otočca i Primorja u dobro poznatoj režiji poslušnika dugogodišnjeg vodećeg ličkog političara.

Mi smo otvoreni za suradnju i dijalog sa svim uključenim stranama, no nipošto i ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti iskorištavanje ili uništavanje Gacke i njezinog postojećeg potencijala.

Sve projekte koje je prethodna vlast započela, uredno izvršavamo jer je to prije svega, u skladu sa zakonom,  interesima građana te demokratskom političkim kulturom.

Na kraju, moram reći da se ja, Goran Bukovac, ne bojim nikoga, osim Boga.“.

Dodatne informacije:

gradonacelnik@otocac.hr