Gospić je prvi grad  u ovoj regiji  koji je građanima stavio na raspolaganje sustav javnih bicikala. Na Trgu Stjepana Radića  Grad Gospić i zagrebačka  tvrtka  „Sustav javnih bicikala d.o.o. Nextbike“ postavili su baznu stanicu za 6 bicikala, dok su 4 instalirana ispred zgrade Gradske uprave. Govoreći o važnosti nove usluge građanima, nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić koja istaknula je detalje ove priče.

-Ovo je još jedan od načina da povećamo ekološke standarde i kao grad dademo svoj doprinos očuvanju okoliša, ali i većoj fizičkoj aktivnosti naših građana. Vjerujem da će se manje koristiti automobili i smanjivati emisija C02 u atmosferu. Danas smo u funkciju stavili 10 bicikala i uvjerena sam da će se taj broj povećavati. Zahvaljujem se našim partnerima i Fondu za zaštitu okoliša koji su potpomogli ovaj projekt, a zahvaljujem i Turističkoj zajednici Grada Gospića na angažmanu i organizaciji revijalne utrke kroz Gospić, rekla je zamjenica gradonačelnika. O detaljima korištenja sustava javnih bicikala govorio je u ime „Nextbike“ direktor Krešimir Dvorski, rekavši kako je riječ o projektu uobičajenom u Europi koji koristi sve veći broj građana. Najam bicikla godišnje stoji 79 kuna, dok je prvih 30 minuta vožnje svakoga dana potpuno besplatno. Gospić se danas uključio među 80 gradova koji su na povoljan način građanima pružili ovu uslugu.

U sklopu ovoga događaja danas je u podne na Trgu Stjepana Radića startala revijalna biciklijada u kojoj je sudjelovalo 145 vozača iz Gospića, Perušića, Otočca i Zadra. Vozili su 35 km dugu dionicu od Gospića, preko Klanca, Mušaluka i  Ličkog Osika, a cilj je bio na lokaciji starta utrke. Svi su sudionici utrke dobili prigodne poklone i majice za uspomenu na dan kada je Gospić dobio još jedan koristan sadržaj.

H.J.