Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Zakon je izmijenio sa 76 glasova ‘za’ i 53 glasa protiv.

Sabor je Vladu zadužio da mu tri puta godišnje dostavlja izvješće o provedbi mjera iz Zakona dok traje epidemija, prihvatio je, naime, zaključak koji su predložili klubovi vladajućih stranaka, a koji je donesen sa 77 glasova ‘za’.

Vlada bi to trebala učiniti na početku iduće sjednice u siječnju, potom u lipnju, pa na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu iduće godine.

Sabor je odbio oporbene amandmane da mu Vlada jednom mjesečno dostavlja izvješće o provedbi i učincima mjera donesenih temeljem Zakona.

Oporba je ustrajala da su se mjere koje Zakon propisuje morale donijeti  dvotrećinskom većinom, HDZ se s tim ne slaže.

Za nenošenje maski 500 kuna kazne

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događanja i okupljanja.

Kad se radi o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku iznosi 500 kuna.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna.

Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

Iz Vlade su više su puta ponovili da poanta zakonskih izmjena nije u novčanom kažnjavanju, već u prevenciji i pridržavanju propisanih mjera.

Prema prekršiteljima će se prvo ići upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome – prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe. Izmjenama tog zakona policija nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ustvrdivši da nitko nikome neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija.

L.O./H