Hrvatska je odlučila krenuti istim putem kao mnoge europske zemlje koje umjesto broja novozaraženih prvenstveno kao parametar uzimaju broj hospitaliziranih na respiratorima i smrtne slučajeve. Tako je Vlada jučer predstavila nove i ublažene epidemiološke mjere koje stupaju na snagu danas, iako se posljednjih dana bilježi porast novozaraženih.

No istodobno se smanjuje broj bolesnika s Covidom na intenzivnoj, kao i broj smrti. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da se epidemiološka situacija poboljšava zbog cijepljenja i prirodnog prokuživanja, pa se u skladu s tim radno vrijeme ugostiteljskih objekata produljuje do dva sata izjutra.

Također, ukida se samoizolacija za djecu predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskoga kontakta, kao i samotestiranje učenika jedanput na tjedan. Broj ljudi koje smiju biti na javnim okupljanjima bez Covid potvrda će se povećati, a tamo gdje su Covid potvrde bit će neograničen, javlja 24sata.

– Na javnim okupljanjima može biti 200 umjesto 100 ljudi, a ako svi imaju Covid potvrde nema ograničenja. Na javnim događajima u zatvorenim prostorima može biti 100, umjesto 50 ljudi, a ako svi imaju potvrde, nema ograničenja. Događanja mogu trajati do dva sata ujutro – rekao je jučer ministar Davor Božinović dodavši da se Covid potvrde ukidaju i za amaterska kulturna događanja, sajmove i turistička događanja u zatvorenom.

Ipak, maske ostaju kao mjera, a ukidaju se maske na sajmovima na otvorenom. Na sportskim događanjima može biti 50 posto gledatelja bez Covid potvrda, no ako su u zatvorenome, moraju nositi maske, rekao je također Božinović. Ugostiteljski objekti po novome mogu usluživati sve goste, ne samo one koji sjede, ali samo ako imaju osigurane uvjete ili Covid potvrde.

Kinoprojekcije, izložbe i sjednice mogu se odvijati bez ograničenja broja ljudi, ali maske ostaju obavezne. Božinović je također rekao da odluke koje se tiču održavanja sprovoda, rada tržnica, sklapanja brakova i rada igrališta više nisu aktualne, i na njih se odnose mjere koje je prethodno naveo. Ukidaju se i Covid potvrde za djelatnike centara za socijalnu skrb, posebno skrbništvo te za korisnike.

L.O.