Od danas nove osobne iskaznice

0

Nove osobne iskaznice počele su se od danas izdavati u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove. Na novim osobnim iskaznicama dodaje se podatak o osobnom identifikacijskom broju (OIB-u).

Osobne iskaznice mogu izvaditi i djeca mlađa od 16 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a s obzirom da će nakon 1. srpnja 2013. i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji hrvatski državljani moći putovati u druge države članice EU na osnovi valjane putovnice ili na osnovi valjane osobne iskaznice. S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja unutar Europske unije i drugih država koje državljanima Unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Oglas

Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice djetetu starijem od 16 godina, koje nema javnu ispravu kojom se može provjeriti njegov identitet, mora biti prisutan roditelj ili skrbnik koji će potvrditi identitet djeteta. Zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica djeci mlađoj od 16 godina, podnose njihovi roditelji ili skrbnici. Dijete mlađe od 12 godine ne mora osobno biti prisutno kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice.

Stranke kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice više neće ispunjavati nekoliko obrazaca, već će mu službenik na šalteru ispisati obrazac zahtjeva s podacima iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, a stranka svojim potpisom potvrđuje točnost i istinitost upisanih podataka.

Cijena izrade nove osobne iskaznice neće se mijenjati i iznosi 48,50 kuna. Cijena osobne iskaznice za djecu je ista kao i za punoljetne osobe.

Građani Republike Hrvatske neće morati mijenjati osobne iskaznice kad Hrvatska postane 28. članica EU-a. Sve važeće osobne iskaznice vrijede do roka na koji su izdane.

Osim osobnih iskaznica koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u optjecaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijim od 65 godina. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati. No, te osobne iskaznice građani ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite. Građani koji će htjeti s osobnom iskaznicom, izdanom prije 1. siječnja 2003. godine, ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom.

L.O./Tportal