Povodom nove regulacije prometa u mirovanju na području Gospića održana je danas u prostorijama poduzeća „Komunalac“ konferencija za tisak. O detaljima ovih promjena govorili su gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan, načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić, direktor Usluge Mile Devčić te djelatnici poduzeća „Komunalac“. Na području Gospića postavljeno je deset parkirališnih automata koji se stavljaju u funkciju od narednog ponedjeljka. Gradonačelnik Krmpotić u uvodu je pojasnio razloge uvođenja novog oblika regulacije prometa u mirovanju u Gospiću.

-Cilj ovoga je uvesti reda u korištenju parkirališnih mjesta jer nam se događalo da netko zauzme parking i ondje na dulje vrijeme ostavlja automobil, lak i onda kada to nije nužno. Od ponedjeljka, 5. prosinca pa do konca ove godine trajat će razdoblje prilagodbe. Ovo je zajednički projekt Grada Gospića, Policijske postaje Gospić i Komunalca. U prvoj fazi smo izvršili neke izmjene u regulaciji prometa, ovo je druga, prijelazna faza, a nakon toga uhodavanja krećemo redovnom naplatom. Naplata parkiranja po satu je 3 kune, najmanje u Hrvatskoj. Parking će se naplaćivati tijekom radnog dana od 7 do 16 sati, subotom od 8 do 14 sati. Poslijepodne, nedjeljom i blagdanima parkiranje se neće naplaćivati. Stanari koji nemaju osigurana parkirališta u svojim dvorištima moći će kupiti mjesečne karte od po 40 kuna. Zaposlenici koji automobile parkiraju tijekom radnog vremena moći će nabaviti mjesečne od po 90 kuna. HRVI plaćat će svega 30 kuna mjesečno. Cilj nam je da parkirališta koristi što veći broj ljudi, kazao je gradonačelnik Krmpotić. Načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić smatra kako će se na ovaj način načiniti iskorak u stvaranju pozitivnih promjena u zajednici.

-Veći broj vozača pribjegava kršenju propisa o parkiranju, što često završava sa sankcioniranjem. Ovaj projekt zahtijeva vrijeme prilagodbe, ali je najvažnije da se u ove promjene uključe svi sudionici u prometu kako bismo postigli cilj. To je povećavanje sigurnosti svih sudionika u prometu i povećanje kvalitete u gradu Gospiću, rekla je načelnica Borčić. Tehničke detalje promjena regulacije prometa u mirovanju pojasnio je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Vozačima će na raspolaganju biti 322 parkirališna mjesta označena plavom crtom. Prvih 15 minuta parkiranje se ne naplaćuje jer je to vrijeme u kojemu se mogu obaviti neki poslovi, ili kupiti parkirališnu kartu. Kontrolu parkinga vršit će dvojica djelatnika. Građani mogu u Komunalcu potražiti informacije u smislu nabavke mjesečnih, polugodišnjih i godišnjih parkirališnih karti. Na raspolaganju vozačima nalazi se sedam kategorija naplate parkinga, ovisno radi li se o pravnim ili fizičkim osobama, stanarima, zaposlenicima itd.

M. Smolčić/foto:N.Mraović