Županijski  zavod za javno zdravstvo Gospić ove godine je naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u ponedjeljak, 19. listopada 2020.

Ove je godine na razini RH nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela. Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Na području  Ličko-senjske županij, godišnje se u prosjeku cijepi oko 4000 osoba pa je  shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji za ovu godinu zatraženo još dodatnih 1000 doza, sveukupno 5000. U prvoj distribuciji stiglo je 2000 doza koje smo poslali cjepiteljima na području  županije. Protiv gripe se nije kasno cijepiti u studenom niti u prosincu pa struka tvrdi kako nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu s dijelom ukupne količine cjepiva.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 Zavod za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite. Cijepljenje će ZZJZ Ličko-senjske županije osigurati samo za osobe s povećanim rizikom od komplikacija gripe koje nemaju svog izabranog liječnika na području Ličko-senjske županije.

Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su:

-osobe životne dobi 65 godina i starije,

-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

-osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

-odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),

-djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),

-zdravstveni radnici,

-trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. Moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, u Gospiću u ljekarni „Pablo“.

HZZJZ/L. O.